Ljubav

Da li je samo jedna oblast u mozgu odgovorna za ljubav? Različiti delovi mozga se aktiviraju kada osećamo ljubav prema prijatelju i prema osobi u koju smo zaljubljeni.

Kad je u pitanju partnerska ljubav, četiri oblasti u mozgu su aktivne i dominantne. Jedna se nalazi u središnjem delu insule i izgleda da je odgovorna za „stomačne problemeˮ koje imamo kada smo zaljubljeni. Druga oblast je u prednjem delu cinguluma. Poznato je da se za taj deo mozga vezuju aktivne hemijske supstance koje imaju sposobnost da izazovu euforiju. Poslednje dve oblasti se nalaze u dubljim strukturama mozga poznatim kao strijatum. Taj deo je odgovoran za prijatna osećanja koja nastaju kada nešto doživimo kao nagradu. Kada su ispitanicima umesto slika voljenih prikazali slike prijatelja, aktivirali su se određeni delovi mozga, ali ne isti kao u slučaju zaljubljenosti.

Kao čokolada

Zašto čokoladu često poklanjamo osobama koje volimo? Feniletilamin se nalazi u određenim dozama u čokoladi. Zato se jedno vreme smatralo da osobe kojima nedostaje ljubav često jedu čokoladu. Utvrđeno je da se najveći deo feniletilamina brzo razgradi, i to pre nego što stigne do mozga, te je njegov uticaj minimalan, osim kod osoba osetljivih i na male doze te supstance. Ipak, pozitivno dejstvo čokolade nastaje usled sprečavanja razgradnje anandamida ‒ prirodne supstance koja izaziva prijatno i veselo raspoloženje.

Molekuli ljubavi

Ljubavna euforija nema nikakve veze sa Kupidonovim strelama, osim ako ih bog ljubavi nije umočio u feniletilamin. Tu supstancu zovu „molekulom ljubavi". Za nju se kaže i da je biološki rođak amfetaminu, budući da je vrlo slične građe. Dopamin i norepinefrin su odgovorni za nastanak ljubavne euforije. Zapravo, feniletilamin pomaže oslobađanju dopamina (supstanca koja takođe omogućava protok informacija u mozgu) u tzv. centrima za zadovoljstvo. Dopamin čini da se lepo osećamo, a norepinefrin stimuliše produkciju adrenalina koji utiče, pored ostalog, i na ubrzani rad našeg srca. Kombinacija te tri supstance dovodi do osećanja zaljubljenosti, uzbuđenosti, blaženstva i sreće. Zahvaljujući njihovoj aktivnosti, zaljubljeni se osećaju euforično i ispunjeno. Njihov ubrzani puls, vlažni dlanovi, osećaj otežanog disanja često se tumače prekomernim lučenjem feniletilamina. Produkciju feniletilamina mogu da izazovu i naizgled beznačajne stvari, kao što je, na primer, susret pogleda ili nežni dodir ruke.

Ljubav među zvezdama

Astronomi su inspirisani ljubavlju istraživali zvezde i davali im imena, tako da su neke legende ili prave ljubavi zauvek ostale ucrtane na nebu. Perseja i Andromedu, ljubavnike iz grčke mitologije, sada možemo da vidimo na severnoj hemisferi. Posle uspešnog puta na kome je ubio Meduzu, Persej je video prelepu devojku vezanu lancima na obali mora. Roditelji su hteli da je žrtvuju bogovima, ali on ju je spasao. Zbog svoje ljubavi ostali su zauvek zajedno na severnom nebu.

Legenda o ljubavi Altaira i Vege ima nekoliko varijanti. Prema prvoj, devojčini roditelji su bili protiv te ljubavi jer su sami bili besmrtni bogovi, a mladić smrtan, a po drugoj, roditelji se nisu protivili ljubavi već vremenu koje su Altair i Vega provodili zajedno, zapostavljajući svoje poslove. U obe varijante roditelji su uspeli da ih razdvoje rekom ‒ svako je ostao na svojoj obali, a mogli su se videti samo jedne noći u godini. Kada pogledate u nebo pre svitanja, između zvezda Vege i Altaira prolazi Mlečni put koji simbolizuje reku koja ih rastavlja. Altair i Vega simbolizuju ljubav koja se rađa i opstaje bez obzira na međusobne razlike.

Veliki lovac Orion zaljubio se u sedam sestara. Dvanaest godina je patio za njima. Bog Zevs ih je sve pretvorio u zvezde. Orion će večno juriti za Plejadama, ali ih nikada neće stići. Sazvežđe Orion može se videti visoko na nebu istočno od sazvežđa Plejada, koje i dalje sledi, prateći svoju ljubav.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво