Život van institucije

Projekat „Život van institucijeˮ poboljšaće kvalitet života osoba sa intelektualnim poteškoćama tako što će ih izmestiti iz institucija i ponovno uključiti u zajednicu, uz pružanje neophodne podrške za samostalni život.

Detalji projekta predstavljeni su na konferenciji za medije u Pres centru Udruženja novinara Srbije. Izneta su naučno argumentovana saznanja na kojima je projekat baziran i još jednom je ukazano na važnu činjenicu da svi ljudi imaju iste potrebe i prava bez obzira na to da li imaju ili nemaju smetnje!

Projekat „Život van institucijeˮ realizuju Udruženje „Imam pravo" u saradnji sa Humanitarnom organizacijom „Dečje srce" i Komorom za socijalnu zaštitu, uz podršku Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, te u saradnji sa Vladom Republike Srbije, Ministarstvom finansija.

Bratislava Stojković, predsednica udruženja „Imam pravoˮ, objasnila nam je da je reč o sistemskim promenama putem kojih se osobe sa smetnjama u razvoju premeštaju iz institucija i zbrinjavaju uz organizovanu podršku u zajednici. Život u bliskom, poznatom, neposrednom okruženju u najmanje restriktivnim uslovima pravo je svakog čoveka - naglasila je naša sagovornica.

Nauka je dokazala da je život u porodičnom okruženju stimulativan za osamostaljivanje i funkcionisanje u društvu 

Projektne aktivnosti realizovaće se kroz više faza. Prvi korak je prepoznavanje i izdvajanje 80 osoba koje su smeštene u institucijama rezidencijalnog tipa, kao i 45 osoba koje su u potencijalnom riziku od smeštanja u institucije zbog oslabljenih bioloških ili hraniteljskih porodica.

Procesu ʼdeinstitucionalizacijeʼ prethodiće detaljna analiza dobijenih podataka, edukacija zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, priprema porodica za smeštaj, istraživanje potreba izmeštenih osoba, podizanje svesti šire javnosti i pozivanje na zajedničko delovanje, objašnjava Julka Pešić, koja i rukovodi tim aktivnostima.

Nauka je dokazala su da je život u porodičnom okruženju stimulativan za razvoj, osamostaljivanje i funkcionisanje u društvu. Osećaj porodične sigurnosti i podrška predstavljaju važnu i dobru osnovu u borbi sa razvojnim poteškoćama. Projekat „Život van institucije" mogao bi da se nazove i vraćanje u porodicu na osnovu brojnih stručnih istraživanja psihijatara, defektologa, sociologa, pedagoga, psihologa... Strategije razvoja sistema socijalne zaštite i planovi reformi predstavljaju dug proces, za čiju je uspešnu realizaciju neophodno delovanje svih nas, delovanje društva u celini.

U pitanju su promene koje će, pre svega, pomoći korisnicima, ali to je i „reformski projekat deinstitucionalizacijeˮ, smatra Igor Bošnjaković, direktor Komore socijalne zaštite.

Realizacijom projekta povećaće se broj matičnih ili hraniteljskih porodica u kojima će živeti osobe sa posebnim potrebama i stvaraće se uslovi za razvoj novih usluga socijalne zaštite u zajednici. Pitanje transformacije društva je pitanje svih nas, i zato je neophodno da zajedno delujemo i stvaramo društvo po meri svakog čoveka, objasnio nam je Goran Rojević, defektolog i direktor humanitarne organizacije „Dečje srceˮ. Ovo nije samo nov projekat već realna mogućnost za novi bolji život, dodala je Ivana Rojević, defektolog i autor brojnih specijalizovanih programa za osobe sa posebnim potrebama.

Na konferenciji je zaključeno da je projekat velika podrška pre svega osobama sa mentalnim i intelektualnim smetnjama, te da je na svima nama da zajedničkim delovanjem utičemo na stvaranje društva u kome jednake mogućnosti postoje za sve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво