Najlepše svetske knjižare: „Paviljon knjigaˮ u Jangdžou

Prošle godine, u kineskom gradu Jangdžou, na površini od hiljadu kvadratnih metara, otvorena je knjižara koja menja odnos prema kupovini knjige. Svetski dizajneri i arhitekte slažu se da izgleda kao materijalizovani san svakog bibliofila.

Knjižare u velikim tržnim centrima, sa konvencionalnim policama, kafeima i potrošačkom groznicom, odlaze u prošlost. Paviljon knjiga „Džungšugˮ nalazi se modernom gradu Jangdžou, koji se razvija velikom brzinom. Knjižara je rezultat impresivnog ekonomskog napretka Kine, viševekovne civilizacije, kulture i filozofije, kao i talenta XL MUSE iz Šangaja koji je kreirao, projektovao i uredio unutrašnji prostor.

Arhitekta Li Šiang i tim dizajnera: Lu Vuan, Fan Čen, Žang Sio, Tong Ni-Na inspirisani su rekom i drevnom, simboličnom vezom prelaska preko mosta (guo qiao) kao inicijacijskim putovanjem. „Mostovi su bili vodeći faktor kulture i trgovine, a knjižara istovremeno veza između ljudi i knjiga", kaže Li Šiang. Most na ulasku u knjižaru i difuzna svetla na podu stvaraju iluziju rečnog toka i prate posetioca kroz knjižaru.

Beskonačni tunel knjiga

Ogledala na plafonu i crna refleksivna stakla na podu sa brojnim lukovima i „izlomljenim" policama stvaraju optičku iluziju da se posetilac nalazi u beskonačnom tunelu knjiga. Sve to daje vanvremensko iskustvo, spajaju se prošlost čitalačkog iskustva, sadašnjost i budućnost. Da li je to vrsta eskapizma? Enterijer je inspirisan futurističkom estetikom šezdesetih godina 20. veka, bekstvom od savremenog, tvrde pojedini dizajneri. U drugim halama, police se pretvaraju u stepenice ‒ klupe za čitanje, uz udobne jastuke i lampe. Čitalac je odvojen od ostatka celog sveta, sam sa sobom i knjigama iz beskrajne biblioteke.

Šetnja kroz šumu i igraonicu

Drugi deo je postavljen duž prednjeg prozora knjižare. Beli stubovi sa knjigama, pod odrazom plafonskog ogledala, izdužuju se poput stabala kao da dosežu nebo. Zidno ogledalo pak udvostručuje poprečnu dimenziju kako bi se čitava prostorija učinila neograničenom, kao priroda. Plafon je ukrašen malim svetlima koja trepere kao dobri duhovi koji čuvaju šumu. Klupe se spajaju sa podom stvarajući posetiocu utisak da sedi na panju u šumi.

U paviljonu za decu police su u obliku velikih i pokretnih igračaka: voz, vrteška, točak
sreće, piratski brod, rampa za rolere. Police su rasklopive, mogu da se skinu, a kasnije napune knjigama, te se tako proširuje i prostor. Stolovi, stolice i fotelje su u živim bojama, prilagođeni malom uzrastu.

Intimni spektakl

Ulazak u tu knjižaru nije kupovina, to je doživljaj, jedna vrsta intimnog spektakla. Čitalac postaje deo nečeg većeg, a istovremeno, kada izađe, nosi sa sobom novo iskustvo i parče jednog lepšeg, smislenijeg sveta, bez obzira na to da li je kupio knjigu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво