„Mali svet Kanada“ za đake u Srbiji

Humanitarna organizacija „Mali svet“ iz Toronta skuplja novčane priloge kako bi pomogla deci u Srbiji i Republici Srpskoj. Prikupljena sredstva namenjena su za nabavku knjiga i školske opreme, plaćanje smeštaja i ishrane u domovima, pokrivanje troškova školskih ekskurzija. Prijave za pomoć se nalaze na njihovom veb-sajtu, a sredstva šalju direktno ustanovama.

Predrag Stojković, predsednik organizacije „Mali je svet" u Torontu, bio je uključen u rad istoimene, sestrinske organizacije u Dubaiju. Došavši u najveći grad Ontarija, okupio je oko sebe kolege i prijatelje, uglavnom tehničku inteligenciju, ali i slikare, reditelje, stručnjake za marketing, sa idejom da se pomoć uloži u obrazovanje. Održana je osnivačka skupština, izabran sedmočlani upravni odbor, definisani su kriterijumi i određeni poverenici u Srbiji.

Pomoć je namenjena obrazovanju dobrih đaka iz materijalno ugroženih porodica, i to za nabavku knjiga, školskog materijala i opreme za fizičko vaspitanje, kao i za plaćanje smeštaja, ishrane u domovima i školske ekskurzije.

„Na našem sajtu može se naći formular za prijavu, a najvažnije nam je da je svaka donacija potpuno transparentna i da pomoć stigne tamo gde je namenjena. Svi članovi uprave, ali i svi umetnici rade volonterski, a bez njihove energije i kreativnosti naše prvo donatorsko veče ne bi postiglo cilj ‒ da prikupimo pomoć za prvih dvadeset đaka", kaže za RTS Zoran Cerović, član Uprave „Malog sveta" Kanada.

Srpska zajednica u Torontu gotovo svakog meseca prikuplja sredstva za pomoć zavičaju. U danu kada je „Mali svet" organizovao svoje prvo donatorsko veče, Udruženje Hercegovaca „Jovan Dučić" počelo je akciju nabavke dvanaest ambulantnih vozila a svoje veče imala je i organizacija „Lajf lajn", koja radi pod pokroviteljstvom princeze Katarine Karađorđević. Trebalo je biti drugačiji, moderniji.

Od lutrije do himne

Zoran Cerović objašnjava da su program i samo veče profesionalno režirali do najsitnijeg detalja. Desetak umetnika darovalo je slike a samo od lutrije su obezbeđena sredstva za tri đaka. Lutrija je bila drugačija nego inače jer su se među nagradama našli vožnja motorom ili pak vikend jedrenja sa kapetanom. Kruna je, ipak, bila himna organizacije, za koju su reči i muziku napisali Bojan Elez i Srđan Nikolić, a koju su uz pratnju benda otpevali članovi uprave.

Kako im je pomoć u obrazovanju glavni cilj, u „Malom svetu" ističu da bez izričite dozvole dece i roditelja neće objavljivati imena đaka kojima je pomoć uručena. „Rešeni smo da pratimo decu kojoj smo pomogli, snimimo njihove potrebe u narednoj školskoj godini, a ne da preko njihovih lica pravimo promociju same organizacije, koja nam i nije potrebna. Ukoliko deca žele da zabeležimo njihov napredak i da zahvale, snimićemo ih. Ali ne pre toga", naglašava Cerović.

Sa prve donatorske večeri pomoć je uručena uglavnom srednjoškolcima ‒ u Valjevu, Banjaluci, Erdeviku, Jagodini, Kruševcu i Kosovskoj Mitrovici. Pobednik takmičenja u programiranju dobio je laptop i pokriće troškova za dva onlajn sertifikovana kursa. Devojčici koja pešači do škole uplaćen je prevoz a drugi su dobili knjige, lektiru ili priliku da se pridruže vršnjacima na školskom izletu.

Sva prikupljena sredstva ta humanitarna organizacija uplaćivaće direktno ustanovama ‒ to znači Domu za smeštaj učenika ako je pomoć te vrste ili pak školi ako se plaća đačka ekskurzija. Prijavu za pomoć mogu popuniti učitelj, roditelj ili samo dete, i to na sajtu organizacije www.malisvetkanada.org.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво