Nauka za zaštitu potrošača

U medijima se više puta pojavila informacija da ono što kupujemo kao med ‒ zapravo nije med. Posle analiza na Hemijskom fakultetu utvrđeno je da „prirodni” preparat za mršavljenje sadrži antidepresiv.

Ono što nije navedeno na deklaraciji hrane, pića ili preparata koji se mogu kupiti bez lekarskog recepta ‒ ne bi smelo da bude ni „u kutiji". Isto tako, ako kupujemo med ili vino sa „geografskim poreklom", moramo biti sigurni da dobijamo baš ono što smo platili. Međutim, nije uvek tako.

Centar izuzetnih vrednosti za molekularne nauke o hrani Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu organizovao je simpozijum o supstancama koje ne bi trebalo da se nalaze u hrani, pod nazivom „Zagađivači, fortifikatori i adulteratori hrane: aktuelno stanje". Hemičari, ali i istraživači iz srodnih naučnih oblasti, čuli su o aktuelnim istraživanjima o mikrobiološkim, organskim i neorganskim zagađivačima, kao i o načinima za njihovo otkrivanje.

Na simpozijumu se govorilo o kontaminaciji hrane mikroorganizmima i njihovim toksinima, kontroli preparata za mršavljenje u slobodnoj prodaji, novoj izotopskoj metodi za analizu vina, alkoholnih pića, voćnih sokova i meda, mogućnosti proizvodnje funkcionalnih proizvoda od mesa...

Obrazovanje je ključ

Nije se jednom desilo da se u medijima pojavi informacija da „med nije medˮ. Posle analiza na Hemijskom fakultetu utvrđeno je „prirodni" preparat za mršavljenje zapravo sadrži antidepresiv. „Kada govorimo o bezbednosti hrane, dodataka hrani i lekova, reč nauke mora da bude merodavna, mora da postoji stalna kontrola i ljudi moraju biti svesni da ne postoje čudesni preparati koji mogu da reše problem", istakao je prof. dr Zoran Vujčić, predsednik Naučnog odbora simpozijuma.

Država mora da reaguje tako što će pojačati kontrolu i stimulisati nauku i obrazovanje građana kroz medije. Previše je dezinformacija koje se šire internetom i na socijalnim mrežama. Tako je sve više protivnika vakcinacije i pristalica konzumiranja limunovog soka koji, iako je sam kiseo, navodno stvara baznu reakciju u organizmu.

„U to ne veruju prosečno obrazovani srednjoškolci, kojima hemiju predaju moji studenti, ali njihove majke ne sumnjaju da je limun bazan. Njihovi roditelji se na socijalnim medijima izjašnjavaju kao protivnici vakcinacije, iako su sami vakcinisani i vakcinisali su svoju decu. To je apsurd protiv kog se moramo boriti plasiranjem znanja i proverenih informacija kroz sve medije i kroz ovakve skupove", dodao je prof. Vujčić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво