Najlepše svetske knjižare: „Akva altaˮ u Veneciji

Samo nekoliko koraka od Trga Svetog Marka u Veneciji turisti će naići na tablu sa porukom: „Dobro došli u najlepšu knjižaru na svetuˮ. Prema ocenama svetskih vodiča i internet portala, mala venecijanska knjižara „Akva altaˮ (Acqua Alta) nalazi na vrhu lista najlepših knjižara.

Knjige, nove i antikvarne, složene su od poda do plafona, a povremeno služe i kao pregradni stub ili nameštaj. Posetioce čeka obaveštenje da se popnu stepenicama od velikih enciklopedija kako bi stigli do pogleda na kanal.

Knjige su poređane i na gondolama, čamcima, kanuima. Jedna od gondola-polica potiče iz 1885. godine. Vesla, brodska kormila, gostoljubive mačke koje tumaraju po knjižari, kostimirani manekeni ‒ „Veličanstveni haos!" ‒ komentarišu posetioci i blogeri. Da li je to najlepša knjižara na svetu? U svakom slučaju, jedinstvena je.

„Akva alta" i Mleci

Akva Alta (visoka voda) je termin koji se u Veneciji koristi za godišnje poplave, najčešće tokom novembra i decembra. Do te klimatske pojave, koja se vekovima ponavlja, dolazi kada se podudare: plima u toku punog ili mladog meseca, niski atmosferski pritisak i široko (scirocco) ‒ topao i suv vetar koji stiže iz Severne Afrike, preko Sredozemnog, do Jadranskog mora i gura vodu u Venecijansku lagunu. Grad kanala, mostova i gondola podignut je na stotinu malih ostrva i nalazi se na Uneskovoj listi spomenika svetske baštine.

Prestonica čuvene Mletačke republike, važan trgovinski i umetnički centar, bila je inspiracija za Šekspira, Voltera, Tomasa Mana, Ezru Paunda. Koliko je igrala važnu ulogu u političkom smislu, ekonomskom, kulturnom smislu za srpski narod, vidi se već u epskoj poeziji, „Ženidbi Dušanovoj" i „Ženidbi Maksima Crnojevića", u poeziji Laze Kostića, Đure Jakšića, Miloša Crnjanskog, do savremenih pisaca, kao što je Vladimir Pištalo. Venecija je i mesto rođenja: Marka Pola, Vivaldija, Kazanove, Paladija, Tintoreta, Ticijana, Đorđonea...

Čitalac na karnevalu

U Veneciji, gradu karnevala i maski, turista i strastveni čitalac može nakratko preuzeti identitet bilo koga ‒ Šekspirovog pohlepnog mletačkog trgovca Šajloka, Fon Ašenbaha iz Viskontijevog filma i novele Tomasa Mana „Smrt u Veneciji", Frančeske Bruni iz „Kazanove" ili demonskog Toma Riplija iz romana Patriše Hajsmit. Svetski putnik Luiđi Frico odlučio je pre dvadesetak godina da postane vlasnik „najlepše knjižare na svetu".

Knjižara je nadomak Trga Sv. Marka, pa to znači da tokom redovnih poplava, u gumenim čizmama, zajedno sa svojim zaposlenima sklanja knjige u kade i premešta ih na više police. U svakom trenutku i tokom poplava, knjižara „Akva alta" je otvorena za posetioce iako to zahteva dodatni nivo organizacije za vlasnika i njegove radnike. Ali možda je magnetna privlačnost te knjižare upravo u tom jedinstvu prirode, zajedničke sudbine veličanstvenog grada i male knjižare, kao i u simbolici, aktivizmu, u borbi za spasavanje knjiga, makar privremenoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво