Sedamdeset godina Instituta za medicinska istraživanja

Danas se u Svečanoj sali SANU obeležava sedamdeset godina postojanja Instituta za medicinska istraživanja.

Trideset prvog maja 1947. godine, Srpska akademija nauka osnovala je Institut za medicinska istraživanja ‒ vodeći nacionalni naučni institut u oblasti biomedicine Univerziteta u Beogradu. U skladu sa tadašnjom politikom, kao organizator i centar naučnoistraživačkog rada u zemlji, Akademija je 1947. i 1948. godine osnovala četiri instituta: Institut za parazitologiju, Institut za fiziologiju rada, Institut za izučavanje ishrane naroda i Institut za patološku fiziologiju.

Osnivači i upravnici tih instituta bili su akademici profesori Čedomir Simić, Ilija Đuričić, Stefan Đelineo i Ksenofon Šahović.

Godine 1954. ta četiri instituta objedinjena su u jedinstveni Institut za medicinska istraživanja, i to u odvojenim zgradama Srpske akademije nauka, Medicinskog i Veterinarskog fakulteta i Instituta za lekovito bilje, u kojima se, najvećim delom, nalaze i danas.

Danas se u Institutu obavljaju osnovna i primenjena istraživanja u oblasti biomedicine, s ciljem da se znanja i dalje razvijaju i primenjuju u naučnoistraživačkoj delatnosti, obrazovanju i razvijenoj međunarodnoj saradnji. Institut ima impresivne naučne rezultate.

Više od 140 doktorskih disertacija i više od stotinu magistarskih teza

Rađeno je na 130 nacionalnih naučnoistraživačkih projekata, a više od polovine ostvareno je u poslednjih 20 godina. Institut je učestvovao i na 65 međunarodnih projekata, a čak 59 potiče iz poslednje dve decenije. Kao rezultat rada na svim tim projektima proisteklo je ukupno 2.700 naučnih radova, od čega blizu 900 u poslednjih 20 godina, a od toga oko 700 u međunarodnim časopisima. Takođe, Institut ima i dva realizovana međunarodna patenta, kao i jedan objavljeni domaći patent. Ne manje važno ‒ kao rezultat rada Instituta proisteklo je i više od 140 doktorskih disertacija i više od stotinu magistarskih teza.

U Institutu je danas zaposlen 91 saradnik, a gotovo 80 su istraživači različitog obrazovnog profila medicinskih i prirodnih nauka, organizovani u deset istraživačkih grupa. Od posebnog značaja je što dve tradicionalne grupe Instituta ‒ grupa za parazitologiju i grupa za ishranu i metabolizam ‒ od 2010. godine imaju status Centra izuzetnih vrednosti.

Te grupe su pre dve godine reakreditovane pod nazivima Centar za zoonoze prenošene hranom i vektorima i Centar za istraživanja ishrane i metabolizma. Saradnici Instituta uključeni su u program transplantacije matičnih ćelija hematopoeze koji se obavlja u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić".

U Institutu za medicinska istraživanja radilo se i na razvojnim i primenjenim istraživanjima u saradnji sa privrednim organizacijama, kompanijama farmaceutske i prehrambene industrije, za čije potrebe su se vršila pretklinička ispitivanja bioloških karakteristika i efekata novih prehrambenih i farmaceutskih preparata. Osim sa farmaceutskom i srodnim industrijama, Institut je učestvovao i u studiji izvodljivosti tj. studiji uticaja na životnu sredinu magistralnog gasovoda „Južni tok".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи