Sve što ste hteli da znate o…

Principi neformalnog obrazovanja uključeni su u Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a time su postali i deo školskog obrazovnog sistema. Tako je i zakonom prepoznato da ljudi imaju potrebu da stalno uče, u različitim kontekstima.

Prema nekim istraživanjima, čak 85% onoga što znamo stekli smo u neformalnom kontekstu i van institucija sistema. Samo 15% znanja dobili smo u raznim zvaničnim institucijama ‒ školama ‒ različitog nivoa, a i dalje se nesrazmerno veliki novac odvaja upravo za njih.

„Kroz neformalno obrazovanje možete naučiti kako da napišete dobru radnu biografiju (CV), ili prijavu za posao; možete da steknete nova znanja iz ekologije, naučite da bolje razumete funkcionisanje državne institucije i mogućnost građana da utiču na odluke lokalne samouprave", kaže Milica Ponjavić, iz Grupe „Hajde da...". 

Veliki broj organizacija se bavi raznim neformalnim oblicima obrazovanja. Grupa „Hajde da..." je samo jedna od mnogih, i ona stavlja poseban naglasak na obrazovanje kroz umetničke forme.  

„Neke od veština mogu da se primene i na društveno delovanje. Mi smo upravo raspisali poziv za prijavu na kurs pravljenja kratkometražnih filmovaˮ, kaže Milica. Učesnici kursa će učiti kako se prave kratkometražni filmovi, a zatim će na osnovu stečenih veština svoje ideje pretočiti filmove o nasilju u društvu, siromaštvu, korupciji, poziciji marginalizovanih grupa.  

Da polaznici stiču ozbiljne veštine, pokazuju i filmovi napravljeni na ranijim kursevima koje je organizovala Grupa „Hajde da...", a mogu se pogledati na veb-adresi: www.youtube.com/watch?v=JTtHjmMEI9g . 

Grupa „Hajde da..." je upravo završila projekat koji se sastojao od dve obuke u trajanju od deset dana u Sremskim Karlovcima i dvodnevne završne konferencije o onlajn obrazovanju, održane u Beogradu. Učestvovali su mladi iz Finske, Španije, Albanije, Litvanije, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Predavanja su držali stručnjaci iz Engleske, Danske, ali i iz Srbije, a polaznici su zahvaljujući stečenim znanjima napravili onlajn-kurseve, koje možete naći na internetu.

Bave se pitanjima rodne ravnopravnosti, omladinskog aktivizma, učešća mladih u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou, karijernog vođenja za srednjoškolce... To su teme o kojima se ne uči dovoljno u školi, već u sistemu neformalnog obrazovanja. Kroz kurseve se nude i vama, da naučite nešto ‒ neformalno. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи