Devojka sa ćupovima i pticom

Kroz čitavu istoriju umetnosti, žena je prikazivana na najrazličitije načine, u gotovo svim kontekstima i žanrovskim celinama. Ona je od davnina privlačila i provocirala, ne uvek svojom inicijativom.

„Devojka sa ćupovima i pticomˮ (1951), jedan od najranijih crteža Lazara Vozarevića, čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu.

Crtež poseduje crte karakteristične za umetnikov rani period. Tanka, graciozna i živa linija teče virtuozno, precizno i čini jedinstveni kompozicioni splet oplemenjen ornamentalnim, filigranskim detaljima koji više podsećaju na persijsku minijaturu, na rad sa kineskim tušem sa zlatnim prahom na svili ili batistu, ili na ukras u enkaustici arhajskih vaza, nego na neki savremeni vizuelni dokument. Mlada žena, lepa i uzvišena u razigranom pokretu i melanholičnom izrazu, pretočena je i sama u ornament u kojem postaje anonimni reprezent lepote i čulnosti.

Lazar Vozarević, rođen u Sremskoj Mitrovici 1925. godine, bio je srpski slikar i likovni pedagog, koji je na likovnu scenu Srbije stupio 1951. godine na zajedničkoj izložbi „Jedanaestorice" i predstavio se radovima koji su nastali pod uticajem Sezanovog realizma i Pikasove plave faze. Pored uljanog slikarstva bavio se mozaikom i ilustracijama.

Tokom vremena, posebno sredinom šeste decenije 20. veka, žena je u Vozarevićevim radovima dobijala sve značajnije mesto, kao personifikacija različitih prirodnih datosti ‒ pojavljivala se u nevezanim serijama, varijacijama i interpretacijama na temu materinstva, zatim i kao Simonida, kao tradicionalni ikonički model vernosti i čestitosti, kao pokajna grešnica Marija Magdalena, a kasnije i u reprezentaciji Kosovke devojke, u istorijski pratećoj, ali i dalje aktivnoj, ženski arbitrarnoj ulozi.

Lazar Vozarević je umro 1968. godine u Beogradu i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво