Do kvalitetnog života i posle menopauze

Kako da osoba na pragu menopauze promeni hormonski status i nastavi da živi „punim plućima” do sto dvadesete? Osim što omogućavaju dug i kvalitetan život osobama oba pola, nova saznanja mogu da obezbede zdravu, prirodnu trudnoću i zdravo potomstvo damama posle četrdesete.

Najsvežija saznanja o menopauzi i poboljšanje zdravlja u srednjem životnom dobu teme su Treće regionalne konferencije Međunarodnog društva za menopauzu i Drugog kongresa Srpskog društva za menopauzu, koji se održavaju u Beogradu od 16. do 18. novembra.

„Želimo da naglasimo da je najvažnije da se govori o kvalitetu zdravlja u srednjim godinama. Tada ga naročito treba čuvati zarad budućnosti. Treba početi pre četrdesete, jer se tako sprečava nastanak bolesti, a prevencija nam je cilj. Tako se štedi i novac koji bi bio potrošen na skupe lekove", rekla je za Internet portal Obrazovno-naučnog programa RTS-a prof. dr Svetlana Vujović, predsednica Srpskog društva za menopauzu.

Beograd je ovih dana centralno mesto na planeti za tu naučnu oblast ‒ svi vrhunski istraživači su se okupili kako bi kroz „prikaz slučaja" podelili svoje znanje sa kolegama iz Srbije i regiona. Susret će omogućiti da lekari kliničari unaprede svoje znanje i steknu nove veštine i ideje, čulo se prvog dana Kongresa.

Prema najnovijim saznanjima, upotreba hormonske terapije u menopauzi smanjuje učestalost osteoporoze i odlaže razvoj Alchajmerove bolesti. Laboratorijske studije ukazuju i da se na taj način sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.

Grupa predavača će govoriti o tome kako da žene posle četrdesete ostanu u drugom stanju uz najnovije metode, kako da neko ko ulazi u menopauzu ispravi svoj hormonski status; skija u devedesetoj i živi do sto dvadesete. Biće reči i o tome kako da država uštedi sredstva koja se troše na bolovanja i lekove, a sve se to može sprečiti i uraditi i u zemlji Srbiji, naglasila je prof. Vujović.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво