Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Devetog novembra 2017. u Ambasadi Republike Srbije u Moskvi svečano je otvorena izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rataˮ. Projekat je pokrenut sa ciljem da se, u okviru obeležavanja stote godišnjice od početka Velikog rata, prikupe i javnosti prikažu brojni dokumenti, fotografije, dnevnici i drugi predmeti koji su pripadali običnom čoveku tog vremena.

Na otvaranju je prikazan kratki film „Vaskrs junaka iz Velikog rataˮ, jedinstveni kolaž prikupljenih fotografija i dokumenata, a potom su se prisutnima obratili i svečano otvorili izložbu: ambasador Republike Srbije u Rusiji dr Slavenko Terzić, predsednik Saveza potomaka ratnika Srbije (1912-1920) pukovnik u penziji Ljubomir Marković i rukovodilac projekta Aleksandar Vasilić. Otvaranju su takođe prisustvovali: predstavnik Ruske pravoslavne crkve, ruski naučnici, predstavnici kulturnih i obrazovnih institucija, članovi Moskovskog saveza veterana, kao i srpska dijaspora u Moskvi.

Istoriografija je dugo bila naklonjena velikim vojskovođama, bitkama, državnicima i političarima, a s druge strane, običan, mali čovek je bio skrajnut i nepravedno potisnut iz istorijskih monografija i školskih udžbenika. Projekat „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rataˮ upravo želi da u prvi plan stavi tog malog čoveka koji je, umesto da odgaja porodicu i obrađuje svoju zemlju, ili bude činovnik i preduzetnik, bio primoran da u vrtlogu svetskog rata napusti ognjište i ratuje protiv daleko većeg protivnika na Ceru, Kolubari; da prepešači Albaniju, uz velike žrtve slavno pobedi neprijatelja i preko Kajmakčalana se vrati u Srbiju.

Stoga je pre tri godine Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920. pokrenuo projekat „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata" sa ciljem da se, u okviru obeležavanja stote godišnjice od početka Velikog rata, prikupe brojni dokumenti, fotografije, ordenje, dnevnici, pisma, dopisnice i drugi predmeti iz tog vremena koje čuvaju potomci učesnika rata. Na taj način javnosti su stavljena na uvid autentična svedočanstva iz slavnog i pamćenja vrednog perioda naše prošlosti.

Do sada je prikupljeno oko 6.000 različitih dokumenata i fotografija koji su bili predstavljeni javnosti na nekoliko izložbi u zemlji i inostranstvu. Ta jedinstvena građa do sada nije bila poznata istoričarima i stručnoj javnosti i predstavlja korpus na osnovu kojeg će se tek istraživati i pomoću kojeg će mladi naraštaji učiti o svojim korenima i precima. Sva dosad prikupljena građa dostupna je i u digitalnoj formi na sajtu slavnim-precima.srb / slavnimprecima.rs, na koji i dalje mogu da se šalju fotografije.

Izložba u Moskvi će biti otvorena do 24. novembra. 

 

* Đorđe Mamula je master istoričar, stručni saradnik na projektu „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rataˮ. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво