Osteoporoza predstavlja veliku pretnju ženama i njihovoj samostalnosti u budućnosti

„Zaštita kostiju kod žena posle menopauzeˮ ‒ izveštaj koji je objavljen povodom Svetskog dana osteoporoze ‒ upozorava na to da treba preduzeti hitne mere za očuvanje kvaliteta života žena u budućnosti.

Prema istraživanju Međunarodne federacije za osteoporozu, žene mogu da očekuju da će živeti duže, ali će kvalitet njihovog života biti ozbiljno ugrožen ukoliko se ne preduzmu mere za zaštitu zdravlja njihovih kostiju.
Posle menopauze žene su najpodložnije osteoporozi i prelomima kostiju. Procenjuje se da u svetu oko dvesta miliona žena pati od osteoporoze, i da je svaka treća starija od 50 godina u riziku da doživi neki prelom kao posledicu te bolesti.

Zbog sve starije populacije (dužeg životnog veka), očekuje se da će sistemi zdravstvene zaštite i profesionalci koji pružaju tu vrstu nege imati velike obaveze u budućnosti.

Samo u Evropskoj uniji troškovi lečenja osteoporoze dosežu trideset sedam milijardi evra, a uz očekivani priliv pacijentkinja u budućnosti, povećaće se za 23 posto: u 2010. godini bilo je 27,5 miliona obolelih, a u 2025. godini se očekuje 33,9 miliona. Budžeti za zdravstvenu zaštitu susrešće se sa „cunamijem zahtevaˮ pokrenutih zbog hronične bolesti koja danas pogađa žene iz tzv. bejbi-bum generacije.

Izveštaj „Zaštita kostiju kod žena posle menopauze" pored analize stanja daje i rešenja za prevenciju preloma i negu. Kako žene posle 50. godine imaju presudnu ulogu kao negovateljice i hraniteljke u porodici i društvu, zdravlje njihovih kostiju predstavlja prioritet u zaštiti budućih generacija. U Sjedinjenim Američkim Državama 43% njegovatelja su žene stare trideset i više godina. U Španiji 70% žena starijih od 65 godina vodi računa o svojim unucima, mnoge gotovo svakog dana. Širom sveta žene starije od 50 godina najčešće vode računa o svojim starim roditeljima, invalidnim i bolesnim članovima porodice.

Kost je živo tkivo koje se samo regeneriše tokom života zahvaljujući finoj ravnoteži između resorpcije kosti (razlaganja) i njenog formiranja. Međutim, u menopauzi, resorpcija je veća od formiranja kosti, što dovodi do naglog smanjenja koštane mase. Progresivan gubitak koštane mase može dovesti do osteoporoze, bolesti koja izaziva poroznost, slabost i sklonost frakturama.
Stručnjaci ističu da je najbolje početi sa ranom prevencijom. Kada žena uđe u menopauzu, ne sme da odlaže pregled ‒ taj period je kritičan za preduzimanje preventivnih mera.

Prelomi mogu znatno ugroziti kvalitet života. Za žene starije od 45 godina to znači mnogo više dana provedenih u bolnici u poređenju sa drugim bolestima, uključujući dijabetes, srčani udar i karcinom dojke.

Sekundarna prevencija preloma takođe je važna poruka izveštaja. Osoba koja je već imala prelom nosi dvostruki rizik da doživi sledeći u poređenju sa osobom koja nije imala frakturu. Gotovo 20% žena sa prelomom kuka umre u roku od godinu dana. Te činjenice govore da je potrebno preduzeti hitne mere zaštite. Povrede kičme ili zglobova ruke vesnici su više narednih preloma ‒ ukazuju na neophodnost testiranja i preventivnog lečenja.
Svetski dan borbe protiv osteoporoze obeležava se širom sveta 20. oktobra.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 21. okt 2017, 23:10)
srbenda [neregistrovani]

preterano

jedna izvikana normalna pojava u starijim godinama kod zena, redje kod muskaraca, a sve u interesu farmaceuta!!!
opusteno. pozz....

(petak, 20. okt 2017, 09:35)
anonymous [neregistrovani]

hemija, tablete protiv zaceca i naravno meso

Poznati su uticaji na zdrav rad zlezda sa unutrasnjim lucenjem te poremećaji koji nastaju usled dodira čoveka sa hemijom. Žene kao one koje održavaju domaćinstva spadaju u vise nego izloženu skupinu. Secam se nedavno da je na mreži bilo pomena o antibebi pilulama koje kasnije izazivaju osteoporozu a koje su u masovnoj upotrebi. Kao glavni pak uzrok navodi se preterana upotreba hrane bogate proteinima u kasnijim dobima kada ta ista hrana nije potrebna telu, a to su mleko, jaja, meso I td. pa kada telo to ne može da svari nastaje potreba za sumpornom kiselinom koja se vrlo dobro sintetise u telu, ali je za isti hemijski process potreban kalcijum, koji se crpi iz kostiju. dakle jedenje mleka I mesa I odsustvo posta u kasnijim životnim dobima prouzrokuje razjedanje telesne osnove a to je skelet. otuda I problem. resenje postoji odavno - prirodan život I sosluškivanje svojih potreba kako duše tako I tela. prejedanje je bolest ne tela nego duše. telo je samo vidljivi pokazatelj duševnih poremećaja. ko stomak puni sa slatkim na kraju ga I pokvari, ko se srdi na kraju ga srce izda. ko zlo misli, mozak propadne.