„Normalciˮ u potrazi za Zlatnom skrivalicom

Svaki sport je u biti igra, a svaka igra ‒ plod mašte. Po toj logici, sasvim je moguće da se jedan fiktivni sport, čiji su igrači isključivo čarobnjaci i veštice, igra i u ovom, našem, razmađijanom svetu. Evo kako „normalciˮ igraju kvidič.

Sport je postao toliko uobičajena stvar u našoj civilizaciji da retko kada pomislimo na to koliko je mašte potrebno da bi se on igrao ili gledao. U trenutku kada igrate ili gledate npr. tenis, loptica postaje magičan predmet, reket legendarno oružje velikih ratnika, a igrači heroji savremenog doba, kojima često pridajemo nadljudske sposobnosti. Da biste delovali kao čarobnjak, morate biti uspešni u nekom sportu, ali zahvaljujući franšizi „Hari Poterˮ, postoji i sport u kom ne morate biti uspešni da biste se osetili kao čarobnjak.

Kvidič je sport koji je izmislila Dž. K. Rouling prilikom pisanja serijala o svom junaku Hariju Poteru. U pitanju je timski sport, u kom se dve ekipe takmiče u osvajanju bodova, i što je najvažnije, u potrazi za malenom letećom loptom ‒ Zlatnom skrivalicom. Kvidič ima svoja pravila, istoriju, kupove, kao i bilo koji savremeni sport, i u tom smislu nije toliko teško primeniti ga u našem svetu. Upravo to je i urađeno 2005. godine u Vermontu, kada su dva studenta pokrenula utakmicu kvidiča na svom fakultetu. Ubrzo se zaigrao širom sveta, te je 2007. g. održano i prvo Svetsko prvenstvo u kvidiču. Sve to naizgled nije ništa neobično, dok se ne prisetimo da se prema knjizi kvidič igra na letećim metlama i sa zamađijanim loptama.

Ovozemaljski kvidič je zadržao metle ‒ ne leteće (mada ni to nije teško zamisliti u skorijoj budućnosti), već obične metle koje igrači moraju da drže među nogama tokom cele utakmice. Replike lopti i obruča kroz koje one treba da prođu donekle su verno napravljene, ali ona najvažnija ‒ Zlatna skrivalica ‒ predstavljala je problem. U svetu Harija Potera, ona je jedva vidljiva okom, što zbog veličine, što zbog brzine kojom leti. Kako bi se njena neuhvatljivost verno prenela i u svet bez magije, odlučeno je da bude zakačena za jednog od igrača, čiji je zadatak da tokom cele igre trči što brže može kako bi utekao igračima koji ga jure. Jedno od najznačajnijih pravila te igre zahteva da timovi moraju biti muško-ženski, po uzoru na knjigu.

Međunarodna kvidič asocijacija, osnovana 2010. godine, danas ima 18 zemalja članica: pored Severne Amerike i Australije, tu su evropske zemlje, ali i Argentina, Meksiko i Turska. Međutim, kvidič se igra i u mnogim drugim zemljama sveta, koje nisu članice Asocijacije. Trenutno, titulu svetskog prvaka ima reprezentacija Australije.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво