Različiti tipovi učenja

Kada učimo da vozimo bicikl ili usvajamo pravila u šahu, primenjujemo dva različita tipa učenja ‒ naučnici su prvi put uspeli da ih razlikuju prema obrascima moždanih talasa koji se u tim radnjama proizvode.

Ti različiti nervni obrasci mogu znatno pomoći naučnicima u proučavanju osnova neurobiologije, od učenja motoričkih veština do složenih kognitivnih zadataka, naveo je Erl K. Miler, profesor neurologije na Institutu za proučavanje učenja i pamćenja „Pikoverˮ.

Neuroni proizvode električne signale koji formiraju moždane talase, a ovi osciliraju na različitim frekvencijama. „Naš krajnji cilj je da pomognemo ljudima koji imaju teškoće u učenju i smetnje u pamćenjuˮ, napominje Miler. „Možda ćemo naći način da stimulišemo ljudski mozak", dodaje profesor, misleći, između ostalog, i na tehnike vežbanja koje bi ublažile te probleme. Autori studije smatraju da novi rezultati mogu da pomognu u ranom identifikovanju Alchajmerove bolesti ili u poboljšanju određenih tipova učenja.

Kada su istraživači čuvenog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) proučavali ponašanje različitih životinja pred koje su bili postavljeni određeni zadaci, otkrili su da ti zadaci zahtevaju ili eksplicitno ili implicitno učenje. Na zadacima koji su zahtevali upoređivanje i usklađivanje dve stvari, životinje su koristile i tačne i netačne odgovore kako bi poboljšale naredne rezultate, što ukazuje na eksplicitan oblik učenja.

Međutim, u zadatku gde su životinje naučile da pomeraju pogled u jednom ili drugom smeru u skladu sa različitim vizuelnim obrascima, one su samo poboljšale svoje performanse, što ukazuje na implicitno učenje. Štaviše, istraživači su otkrili da su te različite vrste ponašanja praćene i različitim obrascima moždanih talasa.
„Ovo nam je pokazalo da se prilikom eksplicitnog i implicitnog učenja pokreću drugačiji mehanizmiˮ, napomenuo je profesor Miler.

Priredila: Tatjana Cvejić

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи