Svetski dan borbe protiv artritisa: Idemo dalje!

U Srbiji od reumatoidnog artritisa boluje 30 000 odraslih i 2 000 dece. Povodom Svetskog dana borbe protiv te bolesti, razgovarali smo sa prim. dr Mirjanom Lapčević, predsednicom Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije. Budući da se već dve decenije i sama leči od te hronične i nepredvidive bolesti, doktorka nam je ukazala na izazove u lečenju, ali i na prednosti koje je donela nauka u vidu inovativnih terapija.

Oboleli od artritisa u Srbiji danas obeležavaju dva važna datuma: Svetski dan borbe protiv artritisa i deset godina postojanja Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS). Podsetimo, reumatoidni artritis je hronično progresivno oboljenje koje oštećuje zglobove (mada može zahvatiti i druge organe), a uglavnom pogađa žene u srednjem dobu. Nažalost, do postavljanja dijagnoze RA u Srbiji u proseku prođe dve godine, a čak kod 50% pacijenata za to vreme dođe do invalidnosti.

Na večerašnjem svečanom skupu „Idemo dalje" u Akademiji 28, članovi ORS-a nastojaće da skrenu pažnju na važnost lečenja i preventivnih pregleda, ali i da ukažu na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju u borbi sa artritisom. Tim povodom smo, ekskluzivno za Internet portal RTS-a, razgovarali sa prim. dr Mirjanom Lapčević, predsednicom ORS-a. Upoznala nas je sa izazovima i najnovijim dostignućima u lečenju, ali i sa prirodom same bolesti.

Šta je, prema Vašem mišljenju, obeležilo prethodnu godinu, kada je reč o reumatskim bolestima i njihovom lečenju?

‒ Već petu godinu organizujemo zajednički Kongres Udruženja reumatologa Srbije i ORS-a (UReS/ORS), na kome učestvuju aktivisti ORS-a iz čitave Srbije i gosti iz udruženja susednih zemalja. Na Kongresu i tokom predavanja i u radionicama učimo kako da pomognemo sebi i drugima. Organizovali smo više puta radionice samopomoći, predavanja u centralnoj kancelariji u Institutu za reumatologiju u Beogradu, vežbe joge i taj čija. U svim podružnicama se odvijaju slične aktivnosti i često gostujemo jedni kod drugih. Druženje i uzajamno pomaganje ‒ to je naš moto.

Koliko je važna uloga nauke u lečenju te hronične bolesti?

‒ Kao udruženje podržavamo klinička istraživanja lekova, u jednoj studiji učestvovala sam pet godina. Naši aktivisti odlaze na međunarodne skupove o kliničkim istraživanjima kako bi znanja preneli nama u Srbiji. Bitno je da se pacijenti informišu pre nego što odluče da uđu u klinička istraživanja. Takođe je važno da budu u odboru svake studije kao ravnopravni članovi sa doktorima i farmaceutima. Takva je praksa u Evropskoj uniji.

Kako su se pokazale inovativne terapije dosad?

‒ Biološka terapija učinila je revoluciju u lečenju zapaljenskih artritisa. U Srbiji je više od 1.000 pacijenata na različitim biološkim lekovima o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), mada je potreba bar tri puta veća. Od prošle godine na raspolaganju su nam biološki slični lekovi koji su 30% jeftiniji. ORS i UReS se zalažu da se biološki lekovi ne zamenjuju automatski sa biosličnim lekovima u nemedicinskim indikacijama i bez znanja reumatologa i bolesnika. Očekujemo da se na listi lekova nađe biološki lek sa novim mehanizmom dejstva, kao i biološki lek za lupus.

Šta, pored lekova, najviše utiče na stanje pacijenta?

‒ Stil života. Lek ne može sam ʼda radiʼ ‒ da bi bio delotvoran, potrebno je da pacijent uzima lek tačno kako mu je propisao reumatolog: u tačnoj pojedinačnoj i dnevnoj dozi i dovoljno dugo. Lek bolje deluje kod nepušača, neodmereno korišćenje alkohola umanjuje delotvornost leka i može dovesti do neželjenih reakcija. Potrebno je da se bolesnici tokom dana dovoljno odmaraju, da imaju dovoljno noćnog sna, da izbegavaju virusne infekcije i stres.

Šta Vas je motivisalo da uprkos bolesti i drugim profesionalnim obavezama prihvatite ulogu predsednice Udruženja?

‒ Reumatoidni artritis je hronična, autoimuna, sistemska bolest sa nepredvidivim tokom. Razbolela sam se marta 1996. godine posle niza stresnih situacija. Setila sam se kako sam se osećala kada sam se razbolela ‒ kao da sam upala u bunar iz koga nisam mogla da izađem. Želela sam da preko ORS-a pomognem bolesnicima da ne prolaze kroz psihičku krizu kao ja. Iz tog razloga, ORS je u saradnji sa Medicinskom školom u Deligradskoj u Beogradu organizovao radionice za psihosocijalnu podršku, za prevenciju i lečenje osteoporoze, za razvijanje zdravih stilova života. Da bismo bili bliži građanima kojima je potrebna pomoć, osnovali smo podružnice VMA, Niška Banja, Novi Sad, Kragujevac, Užice.

Šta biste poručili svima onima koji možda imaju neko od reumatskih oboljenja, a ignorišu simptome ili izbegavaju odlazak lekaru?

‒ Čuvajte zdravlje dok ga imate, negujte ga. Osluškujte svoj organizam. Ne zanemarujte simptome koji mogu ukazati na bolest. Blagovremeno se javite izabranom lekaru. Slogan obeležavanja Svetskog dana protiv artritisa ove godine je ‒ „Ne odlažite, zadnji je voz ‒ pregledajte se".

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво