Zlatna medalja za inovativne srednjoškolce

Nikola Starčević i Mašan Vučinić, učenici srednje škole za nove tehnologije „Politehnika“ iz Beograda, osvojili su zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija i novih tehnologija 2017. godine u Sevastopolju, za automatizaciju eksponata Muzeja čokolade zabavnog parka „Praterˮ u Beču.

Najslađi muzej u Austriji raspisao je konkurs za inovativnu instalaciju i poslao ga u svet. Beogradski studio za scenski dizajn „Skills Division" dao je idejno rešenje, izradio veliku maketu i ugradio motore za pokretanje njenih elemenata. Međutim, sledeći korak je zahtevao da se po tačno određenom scenariju ugrađeni elementi makete pokreću. Taj zadatak su uspešno rešili Nikola i Mašan, članovi školske sekcije „PoliArdo", koju vode nastavnici Jelena Stojanović i Jovan Miletić.

„Nabavili smo neophodne komponente, izmodelovali ih i odštampali noseću ploču. Izvršili smo montiranje elemenata, povezivanje kontakata i napisali program za mikrokontrolersku jedinicu", objašnjava Nikola Starčević.

Mašan Vučinić nastavlja: „Izvršili smo testiranje i za desetak dana isporučili elektronski sklop koji je bio spreman za ugradnju."
„Nije bilo dovoljno vremena za dodatna ispitivanja", objašnjava nastavnica Jelena Stojanović, „zbog toga nas je ʼSkills Divisionʼ pozvao da na licu mesta, u Beču, u Muzeju čokolade gde se eksponat izlaže, izvršimo fina podešavanja".

„I bajka je oživela" ‒ s ponosom kaže nastavnik Jovan Miletić. Problemi su iskrsavali, ali su ih, kako objašnjava, rešavali u hodu: „Za naše učenike i našu školu to je veliko iskustvo, nezamenljivo u rešavanju konkretnih problema.ˮ Dodaje: „Posebno zadovoljstvo je što taj, nama najdraži eksponat Muzeja čokolade u Beču, svakodnevno svedoči o našem radu."

Zlatnoj nagradi u Sevastopolju prethodila je nagrada „Mladi pronalazač" Fondacije Mladena Selaka, pronalazača srpskog porekla koji je živeo i radio u SAD. Ta nagrada je osnovana sa ciljem da se u Srbiji promovišu inovativnost, nauka i tehnologija. Dodeljuje se u Idvoru, rodnom mestu našeg velikog naučnika i pronalazača Mihajla Pupina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара