Politika i nauka

Politika nije egzaktna nauka. Na političke odluke u nekoj zemlji utiču tradicija, moral i brojni drugi činioci.

Donositi političke odluke u pojedinim oblastima bez učešća i uticaja naučnika gotovo je nemoguće. Zato su u Evropskoj uniji pokrenuli nekoliko odbora i tela u koje su uključeni naučnici i novinari koji prate nauku.

Tako je osnovan naučni savetni odbor ‒ Mehanizam naučnog savetovanja SAM. Članovi tog tela učestvovali su na četvrtoj Konferenciji naučnih novinara (ECSJ), koja je održana letos u Kopenhagenu.

Predsednik tog naučnog saveta je nekadašnji generalni direktor Cerna, gospodin Ralf Hojer. On je istakao da se u SAM-u nalaze poznati naučnici, ljudi sa velikim iskustvom i da je njihov zadatak da otvaraju pitanja, istražuju i na taj način utiču na formiranje političkih odluka i određenih regulatornih pitanja i zakona.

Jedan od primera je ispitivanje prisutnosti ugljen-dioksida u vazduhu u svakodnevnom životu i utvrđivanje koliko vozila emituju CO2. To istraživanje biće gotovo do 2020. godine i biće značajno za donošenje odluka i regulativa. Trenutno se radi i na projektima koji imaju za cilj analizu sajber zaštite i sajber tehnologija, kao i poljoprivrednih biotehnologija.

Gospodin Hojer je istakao da jedini problem u radu tog nezavisnog tela predstavljaju krizne situacije u kojima treba delovati vrlo brzo. Zbog toga moraju doneti novi plan koji će omogućiti da se u rad SAM-a uključi više ljudi, kako bi se bržom analizom donosile što bolje političke mere i regulative.

 

Priredila: Jasimna Vujnović Milošević  

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво