Iznenađujuća raznovrsnost sojeva tuberkuloze u Etiopiji

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, Etiopija je žarište tuberkuloze: prema broju obolelih nalazi se na trećem mestu u Africi i osmom u svetu.

Međutim, prema istraživanju objavljenom u časopisu „Sel presˮ (Cell Press), u kome su naučnici analizirali genome 66 sojeva tuberkuloze i predstavili nalaze, zaključuje se da nije održiva ranija pretpostavka o „nevinoj zemlji" tj. o tome da na afričkim prostorima nije bilo infekcije pre dolaska Evropljana. Naime, nalazi ukazuju na to da su Evropljani mogli samo da doprinesu novom, zaraznijem talasu bolesti koja se proširila u dvadesetom veku ‒ kako su se zemlje podsaharskog regiona urbanizovale.

Nova analiza genoma otkriva iznenađujuću raznolikost sojeva tuberkuloze u Etiopiji i potvrđuje da je Mycobacterium tuberculosis ‒ bakterija koja izaziva infekciju ‒ poreklom iz Afrike. „Diverzitet M. tuberculosis u Etiopiji je znatno veći nego u drugim zemljama. U populacijama je prisutan veliki broj genotipova, neki imaju jasnu vezu sa drugim, globalnim genotipovima, a neki su karakteristični samo za istočnu Afriku", kaže Stefan Berg iz Agencije za zdravlje biljaka i životinja u Velikoj Britaniji. Da tako velika raznolikost nije bila očekivana potvrđuje i Injaki Komas iz španskog Centra za javno zdravlje „Fisabioˮ: „Ostaje da se razreši uzrok visoke stope infekcija među lokalnim stanovništvom posle kontakta sa Evropljanima."

Nalazi studije deo su većeg istraživanja koje vode Berg i Komas sa kolegama u Evropi i Etiopiji kako bi se razumela visoka stopa tuberkuloze, posebno njeni manje poznati oblici koji postoje u Etiopiji a napadaju, osim pluća, i druge delove tela.

U studiji istraživači su ispitivali širok uzorak sojeva Mycobacterium tuberculosis prikupljenih od inficiranih pacijenata. Pokazalo se da svi analizirani sojevi imaju jednog zajedničkog pretka, koji potiče iz istočne Afrike. Uz to je otkriveno da je pojava različitih sojeva u Etiopiji u vezi sa migracijom stanovništva i trgovinom.

Iako su potrebna dalja istraživanja, naučnici ističu da je „porast smrtnosti od tuberkuloze u Africi ipak uzrokovan dolaskom Evropljana i razvijanjem novih sojeva M. tuberculosis." Ta evoluciona studija rasvetljava prošle epidemije tuberkuloze, pomaže u razumevanju globalnih smerova u razvoju infekcije, može i da predvidi dalji tok te infektivne bolesti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво