Organski proizvodi ‒ da li je cena opravdana

Prodaja organske hrane u supermarketima raste, ali visoki dodatni troškovi ograničavaju sektor i smanjuju njegov rast, navodi se u studiji francuske potrošačke grupe.

Uporedo sa porastom svesti o potencijalnom uticaju pesticida i hemijskog đubriva na okolinu i zdravlje, sve više ljudi se okreće organskoj hrani. Vrednost prodaje organske hrane u Francuskoj povećana je tri i po puta od 2007. godine i dostigla je 7,15 milijardi evra u 2016. godini. 

Supermarketi su najvažniji distributeri zdrave hrane u Francuskoj i u ukupnoj prodaji učestvovali su 2016. godine sa 42%.

Intenzivniji metodi proizvodnje i manji prinosi znače da se od potrošača očekuje da za organski proizvod plaćaju premiju. Studija francuske organizacije potrošača UFC - Šta odabrati (Que Choisir) otkrila je nerazumljive strukture cena koje koriste veliki distributeri hrane i postavila pitanje da li je organska oznaka (koja povećava cenu) opravdana.

Studija otkriva i da bi jedno prosečno dvočlano domaćinstvo u Francuskoj potrošilo 368 evra godišnje na konvencionalno proizvedeno voće i povrće, dok bi ih ista potrošačka korpa sa organskim proizvodima koštala 660 evra. Razlika u ceni od 79% „predstavlja jasnu prepreku" konzumaciji organske hrane.

Iako je gajenje organskog voća i povrća skuplje, gotovo trećina razlike u ceni javlja se zbog premija koje određuju supermarketi, čija je profitna marža na organskim proizvodima 96% veća nego na konvencionalnim proizvodima.

Polovina razlike u ceni između organske i neorganske hrane vraća se proizvođaču


„S obzirom na to da bi proizvođači organske hrane trebalo da budu pošteno nagrađeni jer se bave praksom koja ceni zdravlje i okolinu, više cene su delimično opravdane, ali ne do nivoa koji je otkrila studija", rekao je Erik Gal, zamenik direktora i menadžer politike Pokreta međunarodne federacije za organsku poljoprivredu EU (IFOAM).

Za UFC - Šta odabrati, takva politika cena „pravi gubitnike na tri strane: potrošače sprečava da uživaju koristi od organske hrane, odgajivače organskih proizvoda lišava veće potražnje i čak i supermarketima uskraćuje potencijalnu prodaju na tržištu velikih mogućnosti".


„Naduvani" dodatni troškovi za dve najpopularnije organske namirnice još su izraženiji. Profit francuskih supermarketa je u proseku 135% veći na organskom paradajzu i 163% na organskim jabukama nego na istim neorganskim proizvodima.

To je, kaže Gal, „ostvarivanje nekorektne prednosti na osnovu želje potrošača da za organske proizvode plate više."

Potrošači žele veći izbor i niže cene

Visoke cene i skromni izbor proizvoda u ponudi ubrajaju se u najveće prepreke za rast prodaje organske hrane. Tri od četiri francuska kupca (73%) žele veći izbor organskih proizvoda u supermarketima, ali četvoro od pet (77%) kažu i da ih visoke cene odvraćaju od korišćenja organske hrane u ishrani.

Izveštaj poziva francuske vlasti da povećaju transparentnost cena kako bi obezbedile da ni potrošači niti farmeri ne budu uskraćeni.

Isto to traži i IFOAM. Gal je istakao da maloprodajne cene treba da budu izbalansirane da bi „omogućile veću zaradu snabdevačima i veću pristupačnost potrošačima".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара