Pomoću nanomaterijala do vodoničnog goriva

Izdvajanje vodonika je dosad bio moguć, ali neisplativ proces, budući da je za elektrolizu potrebna ogromna količina električne energije. Međutim, nova saznanja stižu sa Univerziteta u Centralnoj Floridi, gde se radi na novim katalizatorima za taj proces.

Osim visoke cene energije koju je potrebno utrošiti za elektrolizu vode do gasova vodonika i kiseonika, postoji dodatni problem: postojeći katalizatori mogu da podrže proces samo kada se radi sa destilovanom vodom. Realne izvore poput pijaće, ili čak slane vode, bilo je gotovo nemoguće koristiti.

Nova saznanja u toj oblasti stižu sa Univerziteta u Centralnoj Floridi, gde je tim istraživača sa dr Jangom na čelu kreirao novi hibridni nanomaterijal za prikupljanje solarne energije koja se potom koristi za elektrolizu morske vode.

Kako je ta grupa istraživača objavila u časopisu „Energy & Environmental Scienceˮ, novi fotokatalizator prikuplja dosad najširi spektar svetlosti i otporan je na korozivno dejstvo morske vode.

Čini ga ultratanak film titanijum-dioksida sa ugraviranim nanošupljinama koje su obložene nanoljuspicama, debljine jednog sloja atoma, od molibden-disulfida.

Sama proizvodnja fotokatalizatora ne bi bila skupa, kažu istraživači. Ako bi taj izum bio komercijalizovan, Sunčana država (Florida) okružena morem imala bi ogromnu ekonomsku dobit od proizvodnje vodoničnog goriva.

Priredila Marija Stevanović 

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 07. okt 2017, 10:55)
anonymous [neregistrovani]

Mora da si

propustio neki cas hemije :)
Kad vodonik ,"sagoreva" stvara se vodena para
2 H2 + O2 → 2 H2O(gas) + toplota
i sve ide iz pocetka :)

(petak, 06. okt 2017, 21:37)
anonymous [neregistrovani]

Dok je u vodi....

Vodonik je potreban covjeku.
Dobar je takav kakav jeste.Najbolji.
Ako ga iz vode rastavimo.... Gubimo ga.
On mora nestati. Bit ce unisten sam ili ce unistiti okolinu u kojoj nestaje.
Zasto ?
Zasto unistavamo ZIVOTNI PROSTOR .
Prostor vlastite egzistencije.

(petak, 06. okt 2017, 19:51)
anonymous [neregistrovani]

Prosperitet buducnosti.....

Nije u vodoniku...
Nije u sagorijevanju....
Nije u zagrijavanju.....