Trojica naučnika dobitnici Nobelove nagrade za hemiju

Žak Duboše iz Švajcarske, Joakim Frenk iz SAD i Ričard Henderson iz Velike Britanije dobitnici su Nobelove nagrade za hemiju.

Nobelova nagrada za hemiju za 2017. godinu je dodeljena trojici naučnika za razvoj efikasne metode za generisanje trodimezionalnih slika molekula života, metode koja uvodi biohemiju u novu eru, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauke u Stokholmu.

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju su Žak Diboše sa univerziteta u Lozani, u Švajcarskoj, Joakim Frank sa Kolumbija univerziteta u Njujorku i Ričard Henderson iz laboratorije za molekularnu biologiju na Univerzitetu Kembridž u Velikoj Britaniji za razvoj krioelektronske mikroskopije.

Upotrebom krioelektronske mikroskopije naučnici sada mogu da zamrznu biomolekule usred kretanja i prikažu ih u atomskoj rezoluciji.

"Uskoro možemo imati detaljne slike kompleksnih mašinerija života u atomskoj rezoluciji", saopštila je Akademija.

Kako se navodi, slika je ključ za razumevanje i naučna otkrića često su zasnovana na uspešnoj vizualizaciji predmeta nevidljvim za ljudsko oko. Međutim biohemijske mape dugo su bile pune praznina jer raspoloživa tehnologija nije uspevala da generiše slike velikog dela molekularne mašinerije živog sveta, a krioelektronska mikroskopija sve to menja.

Istraživači sada mogu da zamrznu biomolekule u sred kretanja i vizualizuju procese koje ranije nisu nikad videli, što je odlučujuće za osnovno razumevanje hemije živih bića i za razvoj farmaceutskih proizvoda, navodi Akademija u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво