Kako funkcionišu tinejdžeri ranoranioci a kako oni koji su noćne ptice

Tinejdžeri koji su takozvane noćne sove, teže vladaju svojim emocijama i ponašanjem.Takav nedostatak samokontrole i unutrašnje ravnoteže povezan je sa brojnim negativnim oblicima ponašanja karakterističnim za tinejdžerske godine.Nova istraživanja nam daju konkretnija objašnjenja.

Neki roditelji troše mnogo vremena i energije svakog jutra da bi svoje tinejdžere „izvukli iz kreveta" i naterali ih da se na vreme spreme za školu. Srednjoškolci često kasne na nastavu „prečuju" alarm budilnika, retko reaguju na pretnje roditelja...

Veliki je broj studija o hronotipovima i ciklusima spavanja kod različitih tipova ljudi. Eksperti koji se bave spavanjem koriste termin hronotip da bi opisali vremenski period u kojem su ljudi navodno „programiraniˮ za spavanje.

Već dugo je poznato da se taj period pomera ulaskom u pubertet, što objašnjava zašto tinejdžeri češće ostaju budni noću i spavaju duže ujutru. Roditelji pokušavaju da to reše tako što ih na silu teraju u krevet kako bi se naspavali i bili odmorni za školu.

U studiji objavljenoj u časopisu „Pediatriks", prof. dr Džudit Ovens, direktorka Centra za dečje poremećaje spavanja u Bostonskoj dečjoj bolnici i neurolog sa Harvarda, ispitivala je vrste spavanja i ponašanje srednjoškolaca u Virdžiniji koji su morali da budu u školi pre 7.20 ujutru.

Čak i kada je broj sati spavanja bio isti, deca ‒ „noćne sove" su češće imala probleme sa kontrolisanjem emocija i ponašanja nego ona koja spadaju u „jutarnji tip ljudi". Takav nedostatak samokontrole i unutrašnje ravnoteže povezan je sa brojnim negativnim oblicima ponašanja karakterističnim za tinejdžerske godine, kao što su zloupotreba štetnih supstanci, sklonost ka depresiji i nesmotrenost tokom vožnje.

Pedijatri i eksperti koji se bave problemima spavanja i ustanove za kontrolu i prevenciju određenih bolesti nedavno su počeli da preporučuju kasniji početak jutarnjih časova u nastojanju da pomognu tinejdžerima da duže spavaju jer nedostatak sna predstavlja ozbiljan problem za tu starosnu grupu. 

Priredila: Maja Stojanović

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво