Stiže ovogodišnja „Noć istraživačaˮ

Osma po redu Noć istraživača održaće se 29. septembra u 11 gradova Srbije. Poslednjeg petka u mesecu, od 17 do 22 sata, centralne ulice i trgovi biće ispunjeni besplatnim naučnim programom za sve uzraste ‒ s jednim ciljem – da nauku i istraživače približe ljudima i pokažu kako hrabri naučnici menjaju svet na bolje.

Znanje na prvi ogled

Dvanaesta Noć istraživača posvećena je popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. To je jedinstvena prilika da se upoznaju istraživači, da se sa njima razgovara i sazna šta oni zaista čine za društvo. Posetioce očekuje veliki broj eksperimenata, naučno-popularnih predavanja, aktivnosti za decu, poseta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara, takmičenja sa istraživačima.

Noć evropskih istraživača se održava poslednjeg petka u septembru svake godine ‒ ove godine u više od 260 gradova Evrope. Manifestaciju podržava Evropska komisija u okviru akcije „Marija Sklodovska Kiri" i programa Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

Ovogodišnja Noć istraživača u Srbiji biće posvećena narodima, te će se ta tematska nit provlačiti kroz sve postavke, na više lokacija. Na Savskom šetalištu Beogradske tvrđave Kalemegdan posetioci će moći da saznaju više o narodima u svemiru, naivnoj umetnosti, robotima, migriranju biljaka i šumskih vrsta i još mnogo čemu. Kao dopunu migracijama, organizovana su i četiri ćoška (Evo, Lokal, Viki i Evro), kao četiri strane sveta. U okviru Naučnog inkubatora čuće se o rezultatima projekata naših najmlađih istraživača, učenika osnovnih i srednjih škola.

Program

Kod Fontane „Borbaˮ na Kalemegdanu posetioce će dočekati đaci Dvanaeste beogradske gimnazije. Ispred ćošeta Lokal pokazaće šta je to „Zlatno liceˮ. Pored njih, studenti sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu upoznaće prisutne sa pojmom koevolucije, a na njih će se nadovezati ćoše Evo, sa interesantnim pričama o evoluciji, onako kako to samo priroda ume da „udesiˮ. Kroz društvenu igricu posetioci će moći da više saznaju o našim pticama selicama.

U Muzeju Vuka i Dositeja govoriće se o Vukovim putovanjima tokom kojih je zapisivao reči guslara i narodna pripovedanja. U društvu studenata Fakulteta muzičke umetnosti biće reči o muzici i igrama koje su donete prilikom naseljavanja Balkana, a studenti Filološkog fakulteta povešće posetioce na pustolovine Kolumba i Servantesa. „Viki uređivački magazin" biće stacioniran u „Gete institutu", dok će se u Galeriji nauke i tehnike SANU održati izložba „Nauka kroz zabavu", koju priređuju Univerzitet u Štutgartu i Institut za fiziku Beograd, u saradnji sa Srpskom akademijom i Centrom za promociju nauke (CPN). Biće prikazano 18 eksperimenata iz optike, svetlosti, magnetizma, elektrostatike, superprovodnosti. Svi eksperimenti su bezbedni i interaktivni, tako da mali naučnici mogu slobodno da se zabavljaju i svojim čulima, kroz igru, istražuju različite fenomene iz oblasti fizike. Eksperimenti odaju odgovor na pitanje ‒ „Zašto je fizika tako magnetno privlačna?", a sadržaj je predviđen za starije razrede osnovnih i mlađe razrede srednjih škola.

Ovogodišnja Noć istraživača u Novom Sadu baviće se tzv. HOT naukom - od nauke visokih temperatura do gorućih naučnih tema. Posebna pažnja biće posvećena istraživačima koji se bave svetski aktuelnim istraživanjima i pokušavaju da reše neke od najvažnijih problema s kojima se čovečanstvo sreće. Na dan održavanja manifestacije, od 16 sati do jedan sat posle ponoći, Novosađani će u predavanjima sa navedenim temama uživati na dve lokacije.

Raznovrstan naučno-popularni program ne manjka ni u Kragujevcu, gde će se na Đačkom trgu i u Ulici Branka Radičevića čuti o tome: kako ćelije migriraju, o seobama, naučnom inkubatoru, ali i o dešifrovanju egipatskih hijeroglifa u okviru programa „Prevedi me".

Naučnici i istraživači iz najrazličitijih oblasti dočekivaće sve radoznale umove u Niškoj tvrđavi, Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla", Arheološkoj sali Narodnog muzeja i na arheološkom nalazištu Medijana i upoznati ih sa kulturnom baštinom tog grada, od praistorije pa do srednjeg veka. Saznaće koja je uloga konzervatora u očuvanju muzejskih predmeta za buduće generacije, istraživaće rimsku vilu, a videće i kako je izgledao svakodnevni život ljudi koji su u antičkom periodu nastanjivali te krajeve. Učestvovaće u kvizu i fotografisati se u rimskoj togi. Život i delo Nikole Tesle, kao vizionara, ali i kao mladog inženjera koga su putevi migracije vodili iz rodne Like u Ameriku, biće predstavljeni korišćenjem najmodernije tehnologije. Biće reči i o tome da li je moguće praćenje nacionalnog identiteta kroz muziku, da li se električno polje prenosi kroz vakuum i da li možemo koristiti mobilni telefon u vakuumu. 

Na platou ispred Galerije u centru Pirota, posetioce očekuje dug put ‒ preko vode i zemlje, kroz vatru i led. Suočiće se sa mnogim eksperimentalnim preprekama, zagonetkama i čudovištima. Biće deo pozorišta senki. Doznaće o istorijatu stvaranja najstarije i najprestižnije obrazovne institucije u Pirotu ‒ Gimnazije Pirot. Naučiće gde nastaje svetlost i kako se ona širi kroz prostor, zašto je nebo plavo i odakle dolaze boje.

Požarevljani i njihove komšije iz okolnih opština će, između ostalog, moći da vide i rezultate pet najboljih istraživačkih projekata koji su izabrani na konkursu Naučnog inkubatora a realizovani u Istraživačkoj stanici Petnica tokom maja ove godine.

Programi će se organizovati i u Petnici, Zrenjaninu, Šapcu i Inđiji. U svakom od gradova koje poseti Naučni kamion CPN-a isplaniran je višednevni program koji čine raznovrsni sadržaji namenjeni učenicima, organizovanim grupama, ali i svim ostalim zainteresovanim građanima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво