Školske uniforme

Kao što samo ime kaže, osnovna ideja nošenja školskih uniformi jeste da svi budu jednaki po formi ‒ ʼuni formʼ ‒ ista forma. Da li se iza te ideje nalazi želja da se istakne razlika u suštini koju svaka jedinka ponaosob ima, da se sakriju statusne i socijalne razlike, da se pojednostavi život lakšim izborom odela u kome đaci pohađaju nastavu ili je u pitanju želja da se sa uređivanjem stvari počne odozdo, tj. uređivanjem forme?

Možda je trebalo da se na tren zaborave socijalni položaj prosvetara i činjenica da stari obimni programi ne mogu preko noći biti rasterećeni i zamenjeni novim, ili je, ipak, nešto mnogo ozbiljnije i dublje kumovalo toj najnovijoj novini u našem školstvu? Ovaj tekst zasigurno neće doneti konačan zaključak, niti odgovor na postavljena pitanja, ali će svakako „zagrebati" razloge za uvođenje te novine u školski život.

Šta nije dobro kod uvođenja uniformi? To košta ‒ i državu i roditelje. Ne može se imati jedan komad uniforme za celu godinu, jer se ona mora i oprati. Dakle, bar po dva - za leto i zimu. Košta manje nego firmirana garderoba za kojom čeznu neke devojčice i dečaci, ali ipak, košta. Koga košta, to takođe nismo najbolje razumeli.

Čitamo tu i tamo pomalo maglovita uputstva da je ta odluka ostavljena školama i lokalnim samoupravama. Teško će se ovaj krompir ohladiti u tim prezauzetim rukama i ustima. Pre će biti da će ostati opekotine. Možda će se iskopirati rešenje u vezi sa nabavkom knjiga, tako da država pomogne onima koji ne mogu, a ostali da nabave sami uniformu za svoje dete.

Dalje, kakva je to uniforma? Da li će se sva školska dvorišta zaplaveti tokom odmora ili je i tu situacija šarena kao i kod finansiranja uniformi? Ni to ne znamo. Situacija će biti jasnija kada se završi „referendum" roditelja, tj. popuni Upitnik koji je Ministarstvo poslalo školama. Među stotinama hiljada roditeljskih glava, naći će se nekolike sa pametnim idejama u vezi sa vrućim pitanjima, te će se tako dobiti unapređene verzije rešenja koje su sada tako maglovite.

Šta je dobro u vezi sa uvođenjem školskih uniformi? Pored dobro poznatih odgovora na ovo pitanje, možemo uzeti onaj koji smo možda zaboravili baveći se traženjem „problema za rešenja". Dobro je to što je jedna odluka doneta, što je ona stavljena na test kako bi se unapredila i što će se, sva je prilika, i sprovoditi, a takvih nam odluka svakako manjka u prethodnim decenijama.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара