Sve je veći značaj dvojezične (bilingvalne) nastave

Iako brojne školske obaveze deci ne dozvoljavaju da se u potpunosti posvete usavršavanju stranih jezika, u Srbiji postoje škole koje učenicima nude nastavu na dva jezika ‒ na srpskom i na engleskom uporedo. Takva je Savremena gimnazija: pored gimnazije opšteg tipa, učenicima nudi i bilingvalno školovanje, koje sadrži 60 odsto časova na srpskom i 40 odsto časova na engleskom jeziku.

Zašto je ta škola stvarno drugačija, kako se u njoj uči, koje pogodnosti imaju njeni učenici nakon završetka modernog četvorogodišnjeg obrazovanja ‒ za Portal RTS-a govori Svetlana Belić Malinić, direktorka najmodernije Kembridž gimnazije u Srbiji, Savremene gimnazije.

Kako je nastao bilingvalni koncept učenja, koji je u razvijenim zemljama odavno zastupljen, ali se kod nas još nije u potpunosti odomaćio?

- Savremena gimnazija je nastala kao rezultat opsežnog, dugotrajnog istraživanja kompanije „Link grup", koja je ujedno i njen osnivač. Ta internacionalna kompanija se više od 20 godina profesionalno bavi edukacijom, a u njenom sastavu se, pored Savremene gimnazije, nalazi grupacija škola LINK Educational Alliance sa još sedam edukativnih ustanova.

Kako su one postale simboli modernog i perspektivnog obrazovanja, od početka sam bila sigurna da će i Savremena gimnazija krenuti tim putem. Stvarno je tako i bilo. Osnovali smo školu koja pomera granice obrazovanja i izdvaja se od ostalih drugačijim konceptom učenja, bez obzira na to da li je reč o Nacionalnom ili Kombinovanom - bilingvalnom programu.

Kako je sve traženije školovanje na dva jezika, u Savremenoj gimnaziji ste kreirali poseban dvojezični program. Koje su najveće dobrobiti školovanja po njemu?

- Kombinovani - bilingvalni program, kako ga mi nazivamo u Savremenoj, spoj je nacionalnog i Kembridžovog međunarodnog plana i programa. Na bilingvalnim časovima učenici imaju priliku da sistematski izgrade svoj vokabular i steknu jezičke veštine kroz nauku, književnost i kulturu.

Da bismo izvukli maksimum iz njega, taj program smo unapredili Kembridžovim predmetima, a među njima se nalazi i predmet globalne perspektive, koji pomaže učenicima da razumeju svet oko sebe i objasne ga na jeziku koji nije njihov maternji. Međutim, najvažnije je da učenik nakon završetka školovanja na tom programu iz škole izlazi sa dve diplome - srpskom i međunarodno priznatom diplomom Kembridža, što mu dodatno olakšava upis na priznate fakultete u Srbiji i inostranstvu.

Kako moderna tehnologija u učionici pomaže u školovanju na dva jezika?

- Inovativan pristup nastavi i najsavremenija tehnologija podstiču razmišljanje na višem nivou i neguju ljubav prema učenju. Tableti, Gugl aplikacije, interaktivne table i stolovi, elektronski dnevnik za učenike, tri-de štampač, tri-de skener, tri-de olovka i jedinstvena platforma ʼE- learningʼ samo su neki od tehnoloških izuma u Savremenoj koji pomažu gimnazijalcima da lakše uče u učionicama koje smo nazvali Intelidžent i Gugl tehnolodži. Spoj napredne tehnologije i nastave na srpskom i engleskom jeziku dobitna je kombinacija za akademski i poslovni napredak kome teže učenici, a to žele i njihovi roditelji.

Za kraj, recite nam zašto je baš Savremena gimnazija pravi izbor za sve roditelje koji svojoj deci žele da obezbede kvalitetno dvojezično obrazovanje?

- Stalna dostupnost nastavnika i ostalog školskog osoblja, bogate vannastavne aktivnosti i posvećenost svakom učeniku ponaosob samo su neki od mnogobrojnih razloga. Takođe, moderno opremljene učionice sa najnovijim tehnološkim uređajima pomažu učenicima da lakše razumeju školsko gradivo, dok im dvostruka diploma nakon školovanja na kombinovanom - bilingvalnom programu otvara mnoga vrata. Sigurna sam da bi vam učenici Savremene gimnazije i njihovi roditelji naveli mnogo više razloga zašto je Savremena njihov izbor, što dokazuje i broj đaka koji iz godine u godinu sve više raste.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво