Holivudski master-klas u Beogradu: storibord umetnik Dejvid Rasel

Kulturni centar „Kaleidoskopˮ, u saradnji sa veb-portalom „Kaleidoskop medijaˮ, ugostio je proslavljenog američkog ilustratora i storibord umetnika Dejvida Rasela, koji će 22. i 23. septembra održati master-klas pod nazivom „Režija pre snimanjaˮ.

„Master-klas je namenjen kako profesionalcima tako i studentima iz oblasti filma, televizije, video-produkcije, video-igara i marketinga, i pruža im priliku da iz prve ruke upoznaju tehnike i veštine storibordinga i otkriju njegovu praktičnu primenu u nastajanju filmskih i video projekata", rekla je Milica Piletić, kreativna direktorka portala „Kaleidoskop medija".

Dejvid Rasel, jedan od najznačajnijih i najangažovanijih storibord umetnika današnjice, prenosi svoje znanje i veštine kroz master-klas, koji je do sada održan u Americi, Evropi i Australiji. Kroz angažovanje na polju storiborda, Dejvid je poslednjih 35 godina, u saradnji sa režiserima kao što su Džordž Lukas, Stiven Spilberg, Piter Vir i Robert Zemekis, radio na kreiranju velikih filmskih ostvarenja. Od prvog angažmana na filmu Ratovi zvezda: Povratak Džedaja, preko Betmena, Terminatora 2, Boja purpura, Iks-mena i Mulen ruža, igara kao što su Avendžers, Ridikove hronike: Bekstvo iz Bučer Beja, Hitman, do filmskog serijala Letopisi Narnije i najnovijeg nastavka Pirata sa Kariba, ispisuje stranice istorije umetnosti storiborda kao ključnog kreativnog procesa u nastanku filmskih, televizijskih ili digitalnih ostvarenja.

„Ovo nije moja prva poseta Srbiji, s obzirom na to da sam oženjen Srpkinjom. Storibording jeste veoma važna komponenta u vizuelnom narativu svakog filma. On predstavlja ključ, vezu sa rediteljem i kada se uspostavi taj odnos, otvara mogućnosti moćnije od onih koje nam daje sam scenario", izjavio je Rasel i dodao da je na početku stvaranja, kada postoji samo tekstualni predlog za film, ilustrator taj koji, u saradnji sa rediteljem, pomaže da se istraže sve mogućnosti.

Za vreme trajanja master-klasa, nakon predavanja, 3D Republika će upoznati posetioce sa primenom tri-de štampača u filmskoj industriji. Prvog dana biće predstavljene brojne mogućnosti tri-de štampe, drugog dana rad sa softverom i priprema za štampu (priprema samih štampača za rad), kao i štampanje modela. Učesnici će moći da odštampaju svoj model do maksimalne veličine od 15 x 15 x 15 cm.

Master-klas je podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Dejvid nam je otkrio šta je glavni „začin" njegovog poziva: „U suštini uvek treba da bude dobra priča koja dopire do srca ljudi ‒ ona treba da prevaziđe kulturološke barijere, bez obzira na znakove, jezik i sve elemente koji dovode do toga da na kraju priča postane univerzalna. Sećam se omalovažavajućih komentara kada se prvi film „Ratovi zvezda" pojavio. Nazivali su ga 'svemirskom sapunicom', ali svi su bili iznenađeni odzivom publike i njihovom reakcijom."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво