Tribina „Progovori i tiˮ: kada se glas pacijenta daleko čuje

Sinoć je u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“, na sceni Kult, održana završna tribina Drugog foruma pacijenata „Progovori i ti“, na kome je učestvovalo dvanaest udruženja pacijenata. Predstavnici udruženja su mesecima pripremali svoje nastupe kroz rad sa stručnjacima za javni i medijski nastup.

Drugi forum pacijenata organizovan je na inicijativu Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika „Progovori", kao vid odgovora na opšte stanje u društvu i činjenicu da je govorenje o bolesti tabu.

Tribina „Progovori i ti" omogućila je učesnicima da ne budu samo pacijenti već i vešti i sugestivni govornici koji će snagom svoje reči predstaviti izazove sa kojima se susreću u borbi sa teškim bolestima. Kada je javnost upoznata sa izazovima sa kojima se suočavaju oboleli, povećava se mogućnost za poboljšanje njihovog položaja ‒ rečeno je na samom otvaranju tribine.

Organizatorima Foruma pacijenata posebno je značilo što su dolaskom na skup, inicijativu podržali dr Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, i dr Dragana Vujičić, pomoćnica ministra zdravlja Republike Srbije.

Svi govornici su prošli kroz obuku koja obuhvata rad na artikulaciji izraza, govoru tela, stilistici govora, a u tome su im pomogli stručnjaci iz oblasti novinarstva, odnosa sa javnošću, psihoterapije. Edukativne radionice su im, složili su se, bile od velike koristi. Razmenjujući iskustva, mogli su da se međusobno podrže i motivišu.

Na samom početku manifestacije, prikazan je video o utiscima predavača i mentora. „Projekat potvrđuje da je edukacija za javni nastup potrebna svima koji žele da jasno, razgovetno i koncizno prenesu svoje porukeˮ, istakao je Slobodan Roksandić, osnivač Instituta „Mejn pointˮ. Nemanja Velikić, voditelj i menadžer za odnose za javnošću u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, ukazao je na to koliko su mediji važni za uspostavljanje saradnje između udruženja i državnih institucija, te da je i u tom kontekstu potrebno pažljivo i precizno izlaganje.

Glavni program obeležili su potresni, emotivni, ali i oplemenjujući govori učesnika. Uvodnu reč je imala Zorica Velicki, koja se obratila u ime Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika „Progovori". Vesna Bondžić, pacijentkinja koja je prošla kroz lečenje karcinoma dojke, govorila je u ime Ženskog centra „Milica" o potrebi da se žene u manjim mestima edukuju kako bi znale koliko su važni preventivni pregledi: „Znam mesta u kojima još nema aparata, nema lekara, u kojima je ʼskriningʼ nepoznata reč stranog porekla".

Savo Pipipović, predstavnik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, želeo je da skrene pažnju na činjenicu da mnogi pacijenti koji su braf pozitivni nemaju pravo na inovativne terapije. Pavle Živković, mladi govornik i student književnosti koji je učestvovao u samom oblikovanju Foruma pacijenata, govorio je o predrasudama sa kojima se suočavaju oboleli od hepatitisa: „Često nas povezuju sa narkomanima, a ja sam se inficirao kao beba u porodilištu, kao i moj saborac Petar; Milica je dobila u kozmetičkom salonu, Nikola kod zubara; (...) mi nismo krivi...ˮ

Olga Mitrović, studentkinja medicine, najmlađa učesnica Drugog foruma i članica Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije, rekla je za Internet portal RTS-a: „Ovo iskustvo mi je mnogo značilo jer sam naučila da kroz svoje izražavanje prikažem deo onoga kroz šta sam prošla. Naučila sam dosta od drugih učesnika; ima mnogo potresnih priča, ali svaka ima svoju težinu, pa i moja. Pomaže kada vas neko ʼpodigneʼ pravim rečima i pozitivnom energijom. Mislim da je najvažnije pričati o tome i drago mi je što sam na taj način i svoje prijatelje navela da se brinu o sebi.ˮ

Marija Kosanović, predstavnica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije, nazvala je svoj govor simbolično: „Ustani i bori seˮ. Podelila je sa nama svoje utiske o Forumu i samom procesu pripremanja nastupa:

„Želela sam da učestvujem iz dva razloga. Prvi je što mislim da čovek mora ceo život da uči i da se usavršava, a drugi je što sam želela da steknem nova znanja na polju javnog nastupa i zastupanja pacijenata, kako bih na što bolji način predstavljala osobe obolele od reumatskih bolesti. Pored teorijskih i praktičnih znanja koje su nam preneli naši predavači, stekla sam poznanstva, a tokom foruma su se ta poznanstva učvrstila i obogatila.ˮ

Koliko ovakva okupljanja znače pacijentima najbolje govori podatak da je prošle godine Forum brojao osam udruženja pacijenata, a ove godine je učestvovalo njih dvanaest (pored pomenutih udruženja, učestvovali su i „Evropa Dona Srbija", Udruženje pacijenata sa retkim tumorima, Udruženje hemofiličara Srbije, Društvo multiple skleroze Srbije i mnogi drugi). Učeći i radeći na sebi, ovladali su govorničkim sposobnostima i tako doprineli ostvarivanju zajedničkog cilja ‒ da se glas pacijenata daleko čuje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво