Mlađi osnovci posebno izloženi nasilju na internetu

Većina istraživanja o sajber nasilju fokusirala se uglavnom na adolescente. Međutim, novo istraživanje koje je ispitalo korišćenje mobilnih telefona među decom od trećeg do petog razreda osnovne škole, pokazalo je da je taj uzrast naročito podložan ovoj pošasti.

Studija koja se bavi ovom temom predstavljena je Američkoj nacionalnoj akademiji za pedijatriju u Čikagu. Istraživači su prikupili podatke anketirajući više od četiri i po hiljade učenika od trećeg do petog razreda, u periodu od 2014. do 2016. godine. Oko 9,5 procenata dece prijavilo je da su žrtve nasilja na internetu.

Dr Elizabet Inglander, profesorka psihologije sa Državnog univerziteta Bridžvoter, izjavila je da roditelji često navode prednosti davanja mobilnog telefona detetu, ali da davanje tih uređaja manjoj deci ima i nepredviđene rizike, što pokazuju i rezultati istraživanja.

Posedovanje mobilnog telefona prijavilo je 49,6 posto učenika trećeg, četvrtog i petog razreda. Vlasnici mobilnih telefona u trećem i četvrtom razredu često su prijavljivali da su žrtve sajber nasilja. U sva tri razreda, više vlasnika mobilnih telefona priznalo je da su i sami činili tu vrstu nasilja.

Dr Inglander ističe da istraživanje treba da bude podsetnik za roditelje da uzmu u obzir i rizike i koristi kada odlučuju da li će detetu osnovnoškolskog uzrasta dati mobilni telefon. „U najmanju ruku, roditelji mogu da razgovaraju sa detetom o toj temi, ukažu mu na odgovornosti koje idu uz posedovanje mobilnog uređaja i upoznaju ga sa opštim pravilima komunikacije u toj društvenoj sferiˮ, navela je ona.

Priredila: Tatjana Cvejić

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи