Poznati svetski arhitekti u Beogradu

Održivost je ključni koncept razvoja svih ekonomskih, ekoloških i socijalnih aspekata ljudskog postojanja ‒ zadovoljava potrebe sadašnjeg trenutka, a pri tome ne ugrožava budućnost, čulo se na konferenciji za medije povodom Prvog međunarodnog kongresa „Održiva arhitektura ‒ energetska efikasnostˮ, koji će se održati 7. i 8. oktobra 2017. godine u Beogradu.

Kvalitetan život budućih generacija kroz zaštitu prirodnog okruženja i sprečavanje dramatičnih klimatskih promena, moguće je pre svega osigurati održivom, ekološkom i energetski efikasnom arhitekturom, jer su zgrade danas najveći zagađivači i potrošači energije.

O toj značajnoj temi, na Kongresu će govoriti i predavači koji su autoriteti u oblasti održive arhitekture u svetskim okvirima, rekao je mr Vladimir Lovrić, predsednik Organizacionog odbora Kongresa. „Danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko rešenje mora da bude održivo u svim segmentima, u procesu projektovanja i planiranja, kao i kasnije, u fazama realizacije i eksploatacije objekata. Mora se obezbediti i maksimalna zaštita prirodnih resursa ‒ zemlje, vode i vazduha", istakao je tom prilikom.

Kongres će obuhvatiti značajne teme usmerene na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja.

Školovanje arhitekata u Srbiji

Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, nakon osnovnih i master studija, arhitekti mogu nastaviti specijalizaciju u oblasti energetske efikasnosti i održive arhitekture na specijalističkim studijama.

„Ove studije obuhvataju kurseve koje izuzetno često inoviramo, i iznova akreditujemo. Održiva arhitektura i energetska efikasnost to zahtevaju zbog stalnog razvoja novih tehnologija i materijala. I ova konferencija je prilika da naši studenti saznaju o novim metodama u projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih tehnologija", rekla je za Portal Obrazovno-naučnog programa doc. dr Ana Nikezić, prodekan za nauku Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Međunarodni kongres „Održiva arhitektura ‒ energetska efikasnost"  trebalo bi da doprinese da se i u našoj zemlji nađe način da energetska situacija i ekološki kontekst dostignu evropske i svetske standarde, smatra mr Vladimir Lovrić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво