Nemačka izdala nove dozvole za elektrane na vetar

Nemačka će povećati svoje kapacitete za dobijanje struje pomoću vetra za više od jedan gigavat, što je jednako snazi jedne nuklearne elektrane, rečeno je iz regulatorne mreže tih elektrana.

Ta mreža je ove godine uvela sistem aukcije za izdavanje dozvola, sa ciljem da poveća konkurentnost među graditeljima tih elektrana kako bi se smanjila cena izgradnje i ukinula zavisnost od subvencija.

Drugu rundu tendera karakterisalo je oštro nadmetanje učesnika. U poređenju sa prvom rundom, prosečna cena po kojoj su projekti prolazili pala je za više od jednog evrocenta po kilovat-času.

Do kraja godine je planirana još jedna aukcija kako bi se došlo do 2.500 megavati, što je rast koji je za ovu godinu planirala nemačka vlada. Posle prve dve runde došlo se do 1.800 megavati.

Obnovljivi izvori energije pokrili su 32% potrošnje energije u Nemačkoj u 2016. godini, a energija vetra učestvuje u tome najviše, sa 11%. Nemačka planira da iz obnovljivih izvora do 2025. godine dobija između 40 i 45% energije za potrošnju. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи