Pacovi ‒ supernjuškala

Dugo poznati samo kao prenosioci zaraznih bolesti, pacovi su konačno počeli da pomažu ljudima kao životinje sa izuzetnim njuhom, dovoljno inteligentne da se mogu dresirati.

U Tanzaniji pacovi imaju medicinsku funkciju: organizacija „Apopo" je trenirala džinovske afričke pacove da otkriju tuberkulozu pomoću njuha. Životinje su izdvajale zaražene uzorke na licu mesta, dok je proces slanja uzoraka u laboratoriju i čekanja na rezultate trajao mnogo duže. Pokazalo se da pacovi nisu samo brži u isporučivanju rezultata već su i precizniji. Neke od uzoraka koji su se u laboratoriji pokazali kao negativni na tuberkulozu, pacovi su izdvojili kao pozitivne i pokazalo se da su u pravu.

Karim Čanga, trener tih životinja u organizaciji „Apopo", kaže:

„Naši pacovi su znatno brži u radu od laboratorija. Jedan pacov za 20 minuta može da proveri 100 uzoraka na tuberkulozu. U laboratoriji su za to potrebna četiri dana.ˮ 

On kaže da se ljudi obično iznenade kad čuju da radi sa pacovima, jer pacove vide samo kao štetočine koje prenose bolesti. „Mi, iz organizacije ʼApopoʼ, njih vidimo u pozitivnom svetlu", objasnio je trener.

Fidelis Džon, njegov kolega, kazao je da ga čini srećnim sposobnost tih životinja da uče i savladaju trening. „Vi možete pacova istrenirati da radi šta god želite!" ‒ dodao je on. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво