Da li su poplave u Evropi povezane sa klimatskim promenama

Velike vrućine, koje su obeležile leto u našoj zemlji, ali i u južnoj Evropi, suočavaju nas sa ogromnim problemom modernog doba ‒ klimatskim promenama.

Да ли су поплаве у Европи повезане са климатским променама Да ли су поплаве у Европи повезане са климатским променама
Stručnjaci nas svakodnevno obaveštavaju da se sneg na Antarktiku topi brže nego što se predviđalo. Sve je više teorija koje se bave pitanjem da li smo ušli u period kada će biti sve više tropskih dana ili je trenutna situacija samo uvod u malo ledeno doba.

Činjenice pokazuju da su vremenske prilike ekstremne ovog leta, kako u južnoj tako i u zapadnoj Evropi.

Naučnici su nedavno objavili studiju u kojoj dovode u vezu poplave u Evropi i klimatske promene. Studija je objavljena 11. avgusta u časopisu „Sajens" i pokazuje da u poslednjih pedeset godina postoje velika odstupanja u pogledu poplava u Evropi.

Poznato je da poplave u priobalnom delu nastaju usled porasta nivoa mora, međutim, poplave evropskih reka zavise od više faktora.

Uočeno je da se najveće promene ipak dešavaju u zapadnoj Evropi: reke se mnogo češće izlivaju nego pre 50 godina, i to u periodu kada im za to nije vreme. Tako do poplava dolazi i po 65 dana ranije ili 45 dana kasnije od onoga što je uobičajeno za pojedine reke.

Hidrolog Ginter Bloh sa Bečkog univerziteta za tehnologiju ističe da su uzroci poplava u Evropi različiti ‒ od ljudskog faktora, preko topljenja snega, temperaturnih promena, do menjanja korita reka. Svakako su dosta obilnije, znatno utiču na okolinu, kako na prirodu, biljke tako i na tok drugih reka. S druge strane, ljudi su slabije pripremljeni za poplave jer ih ne očekuju.

Jedno je sigurno ‒ poplave su nanele ogromnu materijalnu štetu, odnele brojne ljudske živote a takvih studija će biti sve više jer ulazimo u nestabilan klimatski period.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи