Centar za sajber obrazovanje

Britanski ratni centar za razbijanje šifri u Blečli parku promenio je namenu. Sada je to Centar za sajber obrazovanje. Više od 70 godina posle Drugog svetskog rata ta ustanova postaje prvi nacionalni koledž za sajber obrazovanje a prvi studenti će se upisati u septembru 2018. godine.

Radi se na rekonstrukciji nekoliko građevina u tom kompleksu, upravo na mestu gde je matematičar Alan Tjuring svojevremeno razbio neprobojnu nacističku šifru poznatu pod nazivom Enigma-kod.

Novu školu će pohađati polaznici uzrasta 16‒18 godina. Njih sto će u prvoj godini sedeti odmah pored istorijske atrakcije, Nacionalnog muzeja računarstva.
Studije će biti delimično finansirane iz javnih a delimično iz privatnih fondova.

Tim Rejnolds, upravnik Nacionalnog muzeja računarstva, smatra da je Blečli park najprirodnija lokacija za takvu vrstu koledža, na kojem će sajber inovacije iz Drugog svetskog rata biti dovedene na današnji nivo i postati ponovo relevantne.

Studenti će biti izabrani na osnovu pokazanog talenta i ulaznog testa; obrazovna podrška omogućiće odličnu pripremu za njihov budući rad na industrijskom ili univerzitetskom polju, smatra Rejnolds.

Blečli park i dalje privlači posetioce, ali su neke zgrade ruinirane, na nekima su polomljeni prozori i oljuštene fasade.

Među onima koji rade na očuvanju tog istorijskog mesta jeste i 84-godišnja Margaret Sejv, čiji je pokojni suprug Toni radio na izgradnji replike Kolosa, prvog elektronskog kompjutera na svetu. To je kompjuter na kojem su bili dešifrovani kodovi slani sa nacističkog računara.

Margaret Sejv, koja i dalje volontira u tom muzeju, uzda se u to da će novi koledž spasti Blečli park. Kada je upitana kako vidi razliku između nekadašnjeg postupka otkrivanja tajnih šifri i budućeg sajber obrazovanja na istom mestu, odgovorila je:
„Svet je danas potpuno drugačiji. Danas možemo znati šta se krije iza nečijih reči čak i pre nego onaj koji će ih izgovoriti. U osnovi, sve je to ista stvar, a to znači ‒ biti u mogućnosti da budeš korak ispred neprijatelja.ˮ

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво