„Bebe satelitiˮ

Sve je češća pojava da decu rođenu u Sjedinjenim Američkim Državama roditelji šalju u zemlju iz koje su sami ranije emigrirali. To je, s jedne strane, način da očuvaju kulturne posebnosti, ali pravi razlog, prema mišljenju stručnjaka, leži u činjenici da roditelji nemaju dovoljno finansijskih sredstava za brigu o deci.

U jednoj letnjoj školi u Kvinsu 60% učenika čine deca koja imaju nadimak „bebe sateliti". Rođeni su u Americi, poslati u državu iz koje potiču roditelji, gde o njima brinu rođaci, uglavnom babe i dede, a potom se, kada dostignu odgovarajući uzrast, vraćaju na školovanje u Ameriku.

Ta pojava je veoma česta u kineskim imigracionim zajednicama.

Direktorka Kinesko-američkog saveta za planiranje objašnjava: „Nijedan roditelj ne želi da se odvoji od svoje dece, da digne ruke od njih, ali imigranti moraju podneti mnoge žrtve da bi sebi i porodici obezbedili bolji život.ˮ

Kako ističe, treba sve učiniti da se prevaziđe anksioznost zbog odvajanja i da se porodice očuvaju na okupu. Jedan od polaznih koraka je svakako identifikacija osoba koje zovu bebe sateliti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво