Ljuba Nenadović o širenju lažnih vesti

Glasine su oduvek moćno oružje. U svim periodima razvoja čovečanstva one su korišćene u skladu sa tehničkim mogućnostima i ciljevima koje su želeli da ostvare njihovi autori. Lažne vesti su delovale kao izvidnica, ili kao artiljerija na bojnom polju, pripremale su teren za stvarni napad. Bilo je i bezazlenih glasina koje su bile zabavnog karaktera.

Ljuba Nenadović, poznat u srpskom narodu i kao Čika Ljuba, u svom listu „Šumadinka" od 1. januara 1850. iznosi primer širenja glasina koje vodi sve do apsurda. Intriga počinje izveštajem iz francuskog lučkog grada Avra (u originalnom tekstu Havr) da su ribari ulovili jednu neobičnu ribu. U citatima iz „Šumadinke" sačuvali smo, koliko je to moguće, zbog razumevanja, duh i leksiku književnog jezika Ljubomira Nenadovića.

„Pre nekog vremena u moru kod Havra (Avra) uvate jednu ribu koja je imala mesto krila kao neke male šape. Novine iz Havra javljaju ovako: 'Ovde uvaćena je jedna riba koja se može smatrati kao neko vanredno prirodno pojavlenije jer pored svog prirodnog sastava ima s niže glave kao neke šape koje se ispod krljušti jedva primečavaju, ta ista riba nije duža od dve stope.'"

Uz ovu vest „Šumadinka" objavljuje verziju koju su objavile jedne pariske novine:
„U Havru uvaćena je jedna črezvičajna riba koja osim svog ribljeg sastava mesto krilaca ima dve velike šape, na kojima su prsti i na prstima pravi nokti nalaze, ta ista riba nije duža od tri stope. Ovu novost saopštavamo od reči do reči iz novina u Havru."

Dalje, list za zabavu Ljube Nenadovića objavljuje šta su javile druge pariske novine:
„Čudo preko sviju čuda! U Havrju uvaćena je jedna riba, koja je više nalik na životinje koje po zemlji ode nego na ribe koje po moru plove, jer osim što ima prednje noge na podobije ruku (slične rukama), ima jošte i glavu sasvim nalik na čovečije lice, ta ista riba donešena je ovde i može se videti u svako doba, cena je za ulazak dva franka. Pisatelj ovog članka gledao je tu ribu i divio se, ona nije veća od četiri stope."

Na ovakvo senzacionalno pisanje glasila iz Avra i Pariza nisu ostale bez odgovora nemačke novine iz Štutgarta. I njihovo pisanje prenosi „Šumadinka":

„Ova će godina ostati znamenita i u Istoriji Jestestvenoj, jer kao što francuske Novine pišu, uvaćeno je jedno čudovište kod Havra u moru, koje čudovište ima prednji trup kao god u čoveka, a i glava ničim se drugim ne razlikuje od čovečije glave osim ustima, šta više ima dugu plavu kosu, i više očiju i obrve, to čudovište dugačko je osam stopa i po usledstvu toga glasa družestvo Jestestvo ispitatelja držalo je odma zasedanije, i poslalo Dra Hancla sa dve hiljade fr. srebra da isto čudovište izpita i pošto bilo da kupi za kraljevski muzeum - u Štutgardu."

Malobrojni čitaoci u Srbiji još sredinom 19. veka mogli su da se uvere kako, na duhovit način, raste, razvija se i nadograđuje neistina. Nepoznata vrsta ribe je sa dve porasla na osam stopa, od nečega što je ispod krljušti podsećalo na stopala poprimila je ljudski lik. U to čudo poverovali su čak i naučnici ‒ prirodnjaci. Možda bi neko pomislio: kako to da danas, poneko, ponekad, nasedne na takve neverovatne vesti kada su naši preci znali mehanizme njenog nastanka?

Možda su to tadašnji čitaoci doživljavali kao šaljivu priču kojoj na kraju nedostaje rečenica koju je često, na kraju priče, koristio Tešan Podrugović: „I na čast vam laž." Komično i poučno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво