Novosadski univerzitet ‒ među 500 najboljih u matematici

Posle Univerziteta u Beogradu, koji je 2012. godine uvršćen na Šangajsku listu, taj status je ove godine dobio i Univerzitet u Novom Sadu. Listu 500 najboljih univerziteta u svetu svake godine objavljuje šangajski Univerzitet Cao Tun.

Novosadski univerzitet uvršćen je na čuvenu Šangajsku rang-listu iz oblasti matematike i nalazi se među 500 najboljih univerziteta u svetu.

Šangajska lista je jedna od pet najznačajnijih lista za rangiranje univerziteta u svetu, pored lista Times Higher Education i QS (Quacquarelli Symonds) u Velikoj Britaniji, rang-liste Lajden u Holandiji i Webometrics (CSIC) u Španiji.

Prilikom rangiranja univerziteta na Šangajskoj listi u obzir se uzimaju mnogi kriterijumi, među kojima su: broj i kvalitet naučnih radova, broj radova napisanih u saradnji sa inostranim univerzitetima, kao i broj onih koji su dobili Nobelovu nagradu i Fildsovu medalju.

Iako se na Univerzitetu u Novom Sadu očigledno izučava vrhunska nauka, pre svega fundamentalna, i čine veliki napori da se istraživanja primene i ostvari saradnja sa privredom, na PMF-u je za drugi upisni rok u septembru ostalo više od 180 budžetskih mesta.

Na Departmanu za matematiku i informatiku u okviru Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, proteklih godina bilo je mnogo značajnih dešavanja:

‒ Departman je nedavno postao punopravni ECMI edukativni čvor (European Consortium for Mathematics in Industry) sa svojim master studijskim programom Primenjena matematika (MB). DMI je jedini edukativni čvor van Evropske unije, a zajedno sa Univerzitetom u Sofiji i ‒ jedini u Istočnoj Evropi.

‒ Sa radom je počeo Centar „Doktorska škola matematikeˮ ‒ program doktorskih akademskih studija, koji zajednički realizuju PMF, UNS, Matematički institut SANU... Cilj osnivanja i pokretanja Centra jeste da se sačuva inače visok nivo matematike kao nauke kod nas, kako bi bio u rangu onih najboljih u Evropi i svetu.

‒ Počele su dvogodišnje master studije pod nazivom Primenjena matematika ‒ nauka o podacima, čija je svrha obrazovanje stručnjaka primenjene matematike.

Studijski program ima dva izborna modula: analitika na podacima i računarstvo visokih performansi. Studenti oba modula će biti kvalifikovani da se bave poslovima sa veoma širokim spektrom primena, uključujući finansije, poljoprivredu, medicinu i industriju. Program se realizuje na engleskom jeziku i odobren je upis 20 studenata na budžet od oktobra prošle godine.

‒ Osnovano je Društvo matematičara Novog Sada.

‒ Departman za matematiku i informatiku je pristupio programu The ARPM Bootcamp, održana je Konferencija u okviru manifestacije „Dani matematike u Novom Sadu".

Već više od deset godina organizuju se besplatne pripreme iz matematike, studenti redovno donose nagrade sa prestižnog studentskog matematičkog takmičenja Vojtěch Jarník International Mathematical Competition, koje se održava u Ostravi, u Češkoj.

Bivši rektor BU Branko Kovačević, tokom čijeg mandata je ovaj univerzitet ušao na listu 500 najboljih u svetu, rekao je da je to postignuće stvar prestiža, jer se na Šangajskoj listi nalazi samo dva odsto svetskih univerziteta.
„Diplome univerziteta sa ove liste više se vrednuju u svetu, a i povećavaju se šanse za dolazak stranih studenata", zaključio je prof. Kovačević. 

Priredila Aleksandra Stojanović

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво