Tri šoljice kafe za duži i zdraviji život

Ljubitelji kafe imaju još jedan razlog da dan započnu šoljicom mirišljavog napitka: istraživači Univerziteta u Južnoj Kaliforniji uočili su povezanost između konzumiranja kafe i dužeg i zdravijeg života.

Ukoliko ste obožavalac kafe, nastavite da uživate u njoj, a ukoliko je ne pijete redovno, možda je vreme da je uvedete u dnevnu rutinu, poručuju stručnjaci. Taj savet zasnivaju na rezultatima multietničke studije koju su sproveli Univerzitetski centar za kancer na Havajima i Medicinska škola „Kek" Univerziteta u Južnoj Kaliforniji.

Studija je pokazala da konzumiranje jedne šolje kafe dnevno za 12 procenata umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, bolesti srca, malignih oboljenja, dijabetesa, respiratornih bolesti i bolesti bubrega. U poređenju sa osobama koje ne piju kafu, još veću korist imaju oni koji piju tri šolje crnog napitka dnevno ‒ rizik od obolevanja je u tom slučaju manji za 18 posto.
Istraživanje je pokazalo da i osobe koje piju kafu bez kofeina imaju jednaku korist.

„Kafa sadrži veliki broj jedinjenja sa antioksidativnim svojstvima. Među njima su i fenolna jedinjenja koja, kako je pokazano, imaju značajnu ulogu u prevenciji raka. Iako studija nije koncipirana tako da ukaže na to koja jedinjenja kafi daju ʼsvojstva eliksiraʼ, jasno je da kafa može i treba da bude deo zdravog načina ishrane", objasnio je jedan od istraživača.

Studija je još u toku i do sada je uključila više od 215.000 učesnika raznih nacionalnosti. Istraživači proučavaju faktore rizika povezane sa načinom života (life style risk factors) koji mogu uticati na nastanak kancera. Faktori rizika su različiti za različite etničke grupe, i rezultati istraživanja sprovedeni na pripadnicima jedne nacije ne mogu se primeniti na druge, kažu istraživači, i dodaju da zbog toga ovakva istraživanja imaju još veći značaj.

Priredila Marija Stevanović 

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво