Tri šoljice kafe za duži i zdraviji život

Ljubitelji kafe imaju još jedan razlog da dan započnu šoljicom mirišljavog napitka: istraživači Univerziteta u Južnoj Kaliforniji uočili su povezanost između konzumiranja kafe i dužeg i zdravijeg života.

Ukoliko ste obožavalac kafe, nastavite da uživate u njoj, a ukoliko je ne pijete redovno, možda je vreme da je uvedete u dnevnu rutinu, poručuju stručnjaci. Taj savet zasnivaju na rezultatima multietničke studije koju su sproveli Univerzitetski centar za kancer na Havajima i Medicinska škola „Kek" Univerziteta u Južnoj Kaliforniji.
Studija je pokazala da konzumiranje jedne šolje kafe dnevno za 12 procenata umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, bolesti srca, malignih oboljenja, dijabetesa, respiratornih bolesti i bolesti bubrega. U poređenju sa osobama koje ne piju kafu, još veću korist imaju oni koji piju tri šolje crnog napitka dnevno ‒ rizik od obolevanja je u tom slučaju manji za 18 posto.
Istraživanje je pokazalo da i osobe koje piju kafu bez kofeina imaju jednaku korist.

„Kafa sadrži veliki broj jedinjenja sa antioksidativnim svojstvima. Među njima su i fenolna jedinjenja koja, kako je pokazano, imaju značajnu ulogu u prevenciji raka. Iako studija nije koncipirana tako da ukaže na to koja jedinjenja kafi daju ʼsvojstva eliksiraʼ, jasno je da kafa može i treba da bude deo zdravog načina ishrane", objasnio je jedan od istraživača.

Studija je još u toku i do sada je uključila više od 215.000 učesnika raznih nacionalnosti. Istraživači proučavaju faktore rizika povezane sa načinom života (life style risk factors) koji mogu uticati na nastanak kancera. Faktori rizika su različiti za različite etničke grupe, i rezultati istraživanja sprovedeni na pripadnicima jedne nacije ne mogu se primeniti na druge, kažu istraživači, i dodaju da zbog toga ovakva istraživanja imaju još veći značaj.

Priredila Marija Stevanović 

 

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 16. jul 2017, 01:44) - Maksim [neregistrovani]

L...

Kafa je u merici i kanadi jedna od najvećih mašina za pravljenje para, a ovi "naučnici" su zapravo iz amerike, kalifornije da bih bio precizan.

(subota, 15. jul 2017, 18:46) - Кафе отров [neregistrovani]

Кафе

Кафе је отров а не лек зато деца не пију кафе,јер ако би попиле кафу срце би радило још јаче и брже а они веч физиолшки имајо убрзан рад срце.

(subota, 15. jul 2017, 12:44) - anonymous [neregistrovani]

Laz na kvadrat

Neverovatno kakav tekst, nema veze sa naukom! Samo je diskredituje.Tuzno.

(subota, 15. jul 2017, 08:23) - Milan [neregistrovani]

Laz

Posle konzumiranja jedne solje kafe srce radi ubrzanije i neujednacenim ritmom 2 sata.Drugo,kofein je registrovan u svetskoj zdravstvenoj organizaciji kao otrov,i sve preko 25miligrama se smatra stetno za organizam,dok solja kafe turske ima 100miligrama.Kada odete sterelitet da lecite prvo sto vam kazu prestanite kafu da pijete,kada imate pritisak kazu vam isto,jetra ne moze da se obracuna sa masnocom ako se kofein konzumira.Onda blokira kalcijum u kostima i pa se pojavljuje osteoporoza.Kakve su to studije da je dobra kafa,to svojoj deci ti lekari neka daju da piju.Dnevno se kafe u srbiji popije za 300 000 evra,e pa mora da je zdravo.I duvan je zdrav i alkohol,samo napred....

(subota, 15. jul 2017, 08:13) - anonymous [neregistrovani]

Istina

Kafa je ogromno zlo. Nemojte nasedati na lazna ispitivanja industrije koja prodaje kafu. Nadjite na youtube dr. Petar Borovic sta kaze za rts o kafi...

(petak, 14. jul 2017, 15:44) - anonymous [neregistrovani]

Lobiranje i propaganda

Po istom modelu je donedavno važila mantra da je zdravo piti alkohol. Zato što su "studije" dolazile do "zaključka" da zdravi ljudi (u Engleskoj, koja je potpuno alkoholičarska nacija) imaju jednu zajednučku stvar - piju k'o blesavi. Naravno, bilo bi sumnjivo da su preporučlili flaše alkohola dnevno, ali su svi utvrdili da je alkohol zdrav. A onda je izašlo na videlo da Englezi toliko loču da samo veoma siromašni uličari nisu redovno pili, jer nisu imali para. Kada je stasala nova generacija u kojoj mnogi uspešni, obrazoani, bogati i zdravi ne piju, objavljeno je da je svaka količina alkohola opasna.

Isto je i ovde. Ne postoji prava studija koja je pratila veliku grupu (preko 10.000) ljudi, različitog zanimanja i pola, od rođenja do smrti, da bi mogli da se izvuku ikakvi ozbiljni zaključci. Sve ovo je ponavljanje priče o alkoholu. Kofein širi krvne sudove, pa odmah zaključe da je to dobro i to nam serviraju kao "studiju". Nema veze sa istinom. Ko želi da živi duže, treba da izbegava svu hranu i napitke koji se prodaju u supermarketima, jer je sve veštačko, industrijsko i otrovno. Uključujući i kafu. Zamenite kafu vodom, šećer čajem, a mleveno "meso" pravim koje ćete kupovati isključivo od proverenih, malih stočara. Pa za 100 godina napravite studiju koja će pokazati da onih kafopija više i nema, svi pomrli odavno.