Kako video-igrice deluju na ljudski mozak

Grupa naučnika sakupila je i proučila dosadašnje studije o tome kako video-igrice utiču na mozak i ljudsko ponašanje. Dosadašnja istraživanja sugerišu da igranje video-igrica može da promeni oblasti u mozgu koje su odgovorne za pažnju i vizuelne veštine, i učini ih efikasnijim.

U video-igricama sve više uživaju i odrasli. Prosečna starost igrača je porasla, a u 2016. godini iznosila je 35 godina. Mnogi posvećeni igrači i dalje igraju na desktop računarima ili konzolama, međutim, pojavila se nova vrsta „neformalnih" igrača, koji igraju na telefonima i tabletima. Dakle, video-igrice su sve češći vid zabave, ali da li imaju uticaj na naš mozak i ponašanje?

Mediji već dugo iznose razne senzacionalističke tvrdnje o video-igricama i njihovom uticaju na ljudsko zdravlje i sreću. „Igrice su nekad hvaljene, nekad demonizovane, često bez stvarnih podataka koji bi podržali takve tvrdnjeˮ, kaže Mark Palaus, autor članka nedavno objavljenog u „Granicama neurologije". Palaus i njegovi saradnici su prikupili rezultate iz 116 naučnih studija. Dvadeset dve su istraživale strukturne promene u mozgu, a ostale su se bavile ponašanjem i promenama u funkcionisanju mozga.

Studije pokazuju da igranje video-igrica može da promeni način na koji mozak funkcioniše, pa čak i njegovu strukturu. Na primer, utiče na pažnju: igrači pokazuju poboljšanja prilikom održavanja pažnje ili kada je reč o selektivnoj pažnji. Regioni mozga koji se odnose na pažnju efikasniji su kod igrača i zahtevaju manje aktivnosti kada treba održati pažnju na zahtevnim zadacima. Postoje i dokazi da video-igrice mogu povećati veličinu i efikasnost regiona mozga koji se odnose na vizuelno-prostorne veštine.

Prema Palausovim rečima, video-igrice su nova tvorevina, pa je istraživanje njihovih efekata još u povoju. On navodi da je „verovatno da video-igre imaju i pozitivne aspekte (pažnja, vizuelne i motoričke veštine) i negativne strane (rizik od zavisnosti)", i da je neophodno je da prihvatimo tu složenost. 

 

Priredila:Tatjana Cvejić

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара