Prednost brojanja na prste

Da li je korisno da deca računaju na prste? Generacije učenika obeshrabrivane su u korišćenju ruku pri savladavanju matematičkih radnji.

Međutim, nova studija objavljena u „Granicama u obrazovanju“ pokazuje da je računanje i brojanje pomoću prstiju možda mnogo važniji deo učenja matematike nego što se ranije mislilo.

Tekst profesora Tima Džeja sa Univerziteta Šefild Halam i nezavisnog istraživača dr Džuli Betenson potvrđuje ono što su roditelji dugo instinktivno osećali ‒ da su određene vrste igara prstima koje deca često igraju kod kuće ključne za njihovo obrazovanje.

Istraživači su radili sa 137 učenika osnovnih škola, starosti od šest do sedam godina. Sva deca su dobila kao zadatak različite kombinacije brojanja i igrice koje su podrazumevale brojanje, samo su manjoj grupi zadate vežbe koje su uključivale korišćenje prstiju. Pojedini učenici su dobili igre sa simbolima brojeva, poput domina i sličnih igara.

Vizuelne igre pomoću ruku podrazumevale su da deca pokažu određeni broj prstiju, zatim broje na prste od jedan do pet a onda pokažu odgovarajući prst na drugoj ruci, ili da prate obojene linije određenim prstom. Ti učenici su pokazali bolje rezultate na testovima matematike u odnosu na one koji su radili na uobičajen način sa svojim nastavnicima. Najbolje rezultate pokazala je grupa kojoj je zadato i brojanje i korišćenje prstiju kroz igru.

Prema rečima profesora Džeja, studija dokazuje da vizuelno predstavljanje prstima čini svojevrstan „mostˮ između verbalnog, pisanog i simboličkog predstavljanja brojeva. „Kombinujući vežbe prstima i igre brojevima nastavnici mogu pomoći deci da razumeju svet brojeva i njihove odnose", zaključio je profesor Džej.

 

Priredila: Tatjana Cvejić

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара