Nova meta u borbi protiv mikroba

Mikroorganizmi raspolažu sa neverovatnim mehanizmima za preživljavanje u najtežim okolnostima. Jedan od njih je i stvaranje biofilma - sluzavih i lepljivih membrana, koji im omogućava da izbegnu prepoznavanje od strane imuno sistema i povećava otpornost na antibiotike

Zahvaljujući biofilmu, bakterije i gljivice mogu inficirati katetere u unutrašnjosti organizma, implante poput srčanih zalizaka i veštačkog kuka. Veoma su otporne zbog toga što izlučuju sluzavi matriks koji sprečava antibiotike da deluju unutar ćelije mikroba.

Ali nedavno su objavljeni rezultati istraživanja koji ohrabruju: naučnici Istraživačkog instituta Zdravstvenog centra Univeziteta Mek Gil iz Kanade i Bolnice za bolesnu decu razvili su novu tehnologiju zasnovanu na dejstvu enzima, kojom se sprečava nastanak biofilma i omogućava njegova razgradnja.

Ovo istraživanje, nedavno objavljeno u naučnom časopisu Nacionalne akademije nauka SAD - Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ukazuje na mogućnost novih strategija za lečenje bolničkih infekcija poput pneumonija, infekcija urinarnog sistema i sepse. Prema rečima istraživača, upotrebili su moćno bakterijsko oružje protiv njih samih.

"Umesto pokušaja da pronađemo novo oružje za pojedinačne mikrobe, usmerili smo se na razbijanje "zida" koji ih štiti. Istraživanje mehanizma proizvodnje biofilma dovelo nas je do enzima koji razdvajaju molekule šećera koji su "lepak" unutar biofilma. Upravo njih smo iskoristili i dobili rezultat koji obećava."

Prethodne strategije bile su ograničene na sprečavanje stvaranja biofilma. Enzimi kojima mikroorganizmi isecaju spomenute molekule šećera i premeštaju ih tokom procesa izgradnje i tokom kasnijih promena u biofilmu, iskorišćeni su za njegovo razbijanje.

Prema rečima istraživača ovaj pristup daje dobre rezultate na eksperimentalnim životinjama. Očekuje se, da će preparati zasnovani na mikrobnim enzimima, biti u upotrebi u bliskoj budućnosti.

Priredila: Marija Stevanović

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво