"Zemlja živih", Brajkovac

Terapijska zajednica "Zemlja živih" stvorena je pod okriljem Pravoslavne crkve sa željom da se pomogne svima onima koji se osećaju promašenim, neostvarenim, umornim, razočaranim, zavisnicima i nezavisnicima, tužnim i siromašnim u srcu. Uslov za ulazak u zajednicu je samo jedan, a to je želja za promenom

U okviru snimanja serije o terapijskoj zajednici „Zemlja živih" posetili smo rehabilaticioni centar u Brajkovcu, u okolini Lazarevca. Na ulazu piše „Imaj vere i mere".

I zaista, ovim motom rukovode se zavisnici, koje smo tu zatekli. Dvadesetak mladića iz raznih krajeva naše zemlje, došlo je tu da nađe mir i spas od zavisnosti koja je ušla u njihove živote.

Među njima najmlađi Beograđanin, simpatičan i raspoložen za priču. Kocka je ono što je zagospodarilo ne samo njegovim životom, već životima cele porodice. Jedinac, mažen, pažen, mislio je, kao i većina zavisnika, da će se poigrati i povući. Ali na žalost nije bilo tako. Zbog kocke je prevario i pokrao sve u porodici. Zvao telefonom satima sve koje poznaje samo da sakupi dovoljno para da nastavi igru.

Kada su shvatili kuda ide probali su da ga pošalju u inostranstvo. Međutim i tamo je dobijao džeparac, a on bi završio iste večeri u kockarnici. Po kazni vraćen je kući, a kao šansu da promeni način života ponuđen mu je boravak i lečenje u terapijskoj zajednici.

Kako mu je? Teško! Onome ko je za veče trošio desetine hiljada evra, nigde nije lako. „Suočavanje sa sobom, priznanje poroka najvažniji su koraci ka izlečenju" kaže otac Branko.

Ovde, u ovoj terapijskoj zajednici, o njima brine otac Aleksandar koji budnim okom, bez pritiska prati njihovo ponašanje. Plastenik pun povrća i vino je ono čime se ovde bave zavisnici. Ne treba zaboraviti da ovde nema sedenja, jer u radu je spas. Vredni i rešeni da promene loše navike zaista ostavljaju utisak mladića koji starim putem više neće ići.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво