Izbeljivanje koralnih grebena u opadanju

Izbeljivanje koralnih grebena opada posle tri godine visokih temperatura okeana, saopštila je američka Agencija za okeane i atmosferu.

Eksperti Agencije koja pripada američkom ministarstvu trgovine, rekli su da satelitski podaci i druge analize pokazuju da je izbeljivanje u opadanju u Atlantiku, Pacifiku i Indijskom okeanu, što po njima, "najverovatnije označava kraj globalnog izbeljivanja".

Oni su dodali da će pratiti temperaturu površine mora i izbeljivanje "tokom narednih šest meseci da bi potvrdili da je proces gotov".

Od 2015. svi tropski koralni grebeni suočili su se sa temperaturama većim od uobičajenih, a više od 70 odsto je bilo pogođeno dužim periodima visokih temperatura koje mogu da izazovu izbeljivanje.

Najteže su pogođeni američki koralni grebeni. Izbeljivanje je trajalo dve godine na Floridi i Havajima, tri godine na Marijanskim ostrvima i četiri na Guamu.

Japansko vulkansko ostrvo ključno za opstanak korala

Vode oko malog ostrva Šikoku u Japanu mogu biti ključne za opstanak koralnih grebena, ocenili su naučnici.

Morsko dno kod Šikoku je "živa laboratorija" za istraživačku ekspediciju koja traži način da zaštiti korale od efekata klimatskih promena.

Šikoku nudi jedinstvene uslove koje stvaraju podvodni vulkani koji izbacuju ugljen-dioksid u neke od zaliva čineći ih manje alkalnim, i tako će, prema rečima naučnika, doći do uticaja neograničene emisije ugljenika na svetske okeane do 2100. godine.

Gomilanje ugljen-dioksida zbog emisije gasova staklene bašte ili podvodne vulkanske aktivnosti podiže temperaturu i menja hemijski sastav okeanske vode u procesu zvanom acidizacija, a naučnici kažu da vode oko ostrva daju uvid u ponašanje podvodnog sveta uključujući i korale, u takvim uslovima.

Japanski korali tako mogu dati važne podatke o podvodnom životu što može biti ključno za spas australijskog Velikog koralnog grebena koji se nalazi u opasnosti od "izbeljivanja", procesa u kom korali pod pritiskom viših temperatura mora odbacuju alge koje u njima žive i kojima se hrane.

Naučnici su rekli da je greben dve godine zaredom gubio boju i da će oporavak biti gotovo nemoguć.

Koralni grebeni zauzimaju manje od 0,2 odsto okeanskog dna, ali su dom za oko 30 odsto vodenog biljnog i životinjskog sveta, kao izvor hrane i zaštita od predatora.
Zdravi koralni grebeni štite obalu od oluja i dom su ribama i drugim morskim vrstama, uključujući i neke koje su važne ekološki ili ekonomski.

Kada korali uginu, grebeni se relativno brzo urušavaju. Korali mogu da se oporave od blagog izbeljivanja, ali snažno ili dugoročno izbeljivanje je najčešće smrtonosno.

Porast temperature mora 2017. izazvao je ozbiljno izbeljivanje Velikog koralnog grebena u Australiji drugu godinu za redom, dok su grebeni kod Američke Samoe pogođeni 2015.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво