Ajnštajnova pisma prodata na aukciji

Pisma Nobelovca Alberta Ajnštajna o fizici, bogu i Izraelu prodata su za bezmalo 210.000 dolara na aukciji u Jerusalimu, a najvišu cenu dostiglo je ono o stvaranju sveta.

Kolekcija od pet pisama napisanih na engleskom jeziku od 1951. do 1954. godine sa Ajnštajnovim potpisom prodata su u aukcijskoj kući Viners koja je prvobitno procenila njihovu zajedničku vrednost između 31.000 i 46.000 dolara.

Najviše, 84.000 dolara, ponuđeno je za pismo eminentnom fizičaru Dejvidu Bomu, prenose izraelski mediji. U njemu je Ajnštajn napisao da "ako je bog stvorio svet, njegova prva briga sigurno nije bila da ga učini lako razumljivim za nas". Napisano je u februaru 1954., godinu dana pre Ajnštajnove smrti.

U drugom pismu Bomu, prodatom za 50.400 dolara, Ajnštajn je diskutovao o vezi koju je njegov koledž uspostavio između kvantne teorije i relativističke teorije polja. "Moram da priznam da nisam sposoban da pogodim kako se takva veza može postići", napisao je on u pismu pisanom pisaćom mašinom koje sadrži jednačinu ispisanu čitko rukom i piščev potpis.

Ajnštajn i Bom postali su prijatelji na Prinston univerzitetu gde su radili, njihova pisma dotiču se tema kvante fizike, prirode božanskog i Bomovog tužnog života u Brazilu, u koji je izbegao nakon što je 1951. godine odbio da svedoči o svojim vezama sa Komunističkom partijom kod senatara Džozefa Makartija.

Bom je 1955. godine postao gostujući profesor na čuvenom Tehnološkom institut Tehnion u Haifi, i posle dve godine preselio se u Englesku. Sam Ajnštajn je odbio ponudu 1952. godine da postane predsednik Izraela, ali je bio u prvom upravnom odboru Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i u testamentu je ostavio svoje beleške toj ustanovi.

Aukcijska kuća je saopštila da su pisma bila u vlasništvu Bomove udovice koja je preminula pre godinu dana.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво