Pomodoro tehnika, bez paradajza

Juni je mesec pun trzavica i stresa, za roditelje i srednjoškolce koji polažu popravni, razredni ispit, studente i za maturante koji se spremaju za prijemni ispit na fakultetima.

Ukoliko ste među njima, isprobajte "Pomodoro" tehniku. Ovu tehniku otkrio je Frančesko Kirilo, 1985. godine, dok je spremao ispit. Kirilo je organizovao svoje vreme koristeći plastičnu kuhinjsku štopericu u obliku paradajza, pa otuda i naziv.

Ne treba vam paradajz. Paradajz, pomodoro je u vašem umu, a to je vremenska celina od 25 minuta. Ono što vam je potrebno su: papir, olovka, tajmer, alarm koji podesite na mobilnom telefonu na 25 minuta, ili običan sat. Svaki pametni telefon poseduje i funkciju odbrojavanja u svojim osnovnom opcijama. Možete i sa AppStore i Google Play preuzeti besplatnu aplikaciju. Samo ukucajte „pomodoro" u pretragu.

Vreme - neprijatelj ili saveznik

Vreme obično doživljavamo kao neprijatelja. Zahvaljujući „Pomodoru", ono postaje vaš saveznik. Fokusirate se na paradajz, tj. da uradite jednu stvar za 25 minuta. Niste pod stresom i ne razmišljate šta vas sve čeka i šta niste uradili. Ne osećate se krivim zbog nagomilanih obaveza ,svega onoga što odlažete ili odugovlačite, već ste mentalno prisutni u sadašnjosti i radite najbolje što možete. „Pomodoro" pomaže da se napravo balans između obaveza i osećanja zadovoljstva što smo ispunili jedan zadatak, i daje volju da se nastavi.

Evo kako funkcioniše:

1. Izaberite jednu oblast i podelite je na manje delove. Ako se spremate za upis na odsek Istorije umetnosti, na Filozofskom fakultetu, odaberite, npr: Renesansu. Nacrtajte tabelu za taj dan. Pokušajte da odredite koliko vam pomodora, tj. malih vremenskih pasaža od 25 minuta treba. Podelite oblast na, npr: Ranu i Visoku renesansu, ili geografski: Renesansa u Italiji, Holandiji, Nemačkoj,... Jedan „pomodoro" od 25 minuta će biti određen za čitanje manje celine. U drugom pažljivo pogledajte i analizirajte svaku reprodukciju slike ili skulpture sa objašljenjima i ponovo se vratite na delove teksta koji se odnose na konkretno delo. U trećem „podomoru" pokušajte da ponovite tekst gledajući reprodukcije. Četvrti „pomodoro" može biti posvećen čitanju Renesanse u Holandiji. Sledi velika pauza.

2. Podesite tajmer, alarm na pametnom telefonu na 25 minuta. Tih 25 minuta mora biti neokrnjeno.

3. Pomodoro kontroliše vaše vreme. Koncentrišite se na ono što učite.

4. Kada pomodoro zazvoni stavite znak tačno ili spremite nalepnicu sa O.K. ili „Gotovo!". Ukoliko niste stigli da pređete planirano, odmah obeležite mesto gde ste stali i prestanite da učite. Ako ste završili ranije, ponavljajte gradivo, imena, godine, nazive dela ili izvucite osnovne teze, sve dok alarm ne zazvoni za kraj. Tih 25 minuta morate da radite bez prekida.

5. Sada naparvite pauzu od 5 minuta. Radite nešto što nema veze s učenjem. Ukoliko ste preuzeli Pomodoro aplikaciju, telefon će se oglasiti za kraj pauze.

6. Posle četiri „paradajza" sa tri petominutne pauze, napravite veliku pauzu od 20-30minuta. Pojedite užinu ili prošetajte, vaš mozak će za to vreme asimilirati znanje.

Dakle, jednostavno je : 1.paradajz (25 min.) + pauza (5 min.) +
2.paradajz (25 min.) + pauza (5min.) + 3.paradajz (25 min.) + pauza (5 min) + 4. paradajz (25 min) + pauza (20-30 minuta). Posle velike pauze, „kompleta" od četiri paradajza, napravite novu tabelu, resetujte alarm/tajmer i sve ponovite.

Završite roman, raskrčite tavan, napravite logo...

Pomodoro tehnika pomaže svima sa lošim radnim navikama, kampanjcima, neorganizovanim osobama, jer kao podršku pruža vremenu čvrstu strukturu. Ona vam pomaže da naučite da procenite vreme potrebno da se neki posao obavi. Jača samodisciplinu, a samim timi samopouzdanje.

Ova tehnika učenja je dobra i za sve druge radnike koji obavljaju mnogo posla sami, naročito za kreativce. Frančesko Kirilo tvrdi da njegovu metodu koriste i pisci, dizajneri i programeri. Zapravo, ovu tehniku možete koristiti i kada vas čeka neki dosadni, kućni posao koji odlažete u beskraj.

Isprobajte ovu tehniku, koristeći „paradajz" bićete koncentrisani na gradivo i ubrzo ćete početi da uživate u procesu učenja i znanju koje stičete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи