Virtualni svemir

Istraživači sa Univerziteta u Cirihu su uz pomoć superkompjutera razvili najveću simulaciju nastanka i razvoja svemira.

Džinovski katalog Virtualni svemir obuhvata 25 milijardi galaksija formiranih iz dva triliona digitalnih čestica koje predstavljaju elemente tamne materije.

U toku tri godine grupa astrofizičara razvila je i optimizovala veoma precizne simulacije dinamike tamne materije i formiranja struktura velikih dimenzija u svemiru. Prilikom stvaranja simulacije korišćen je superkompjuter instaliran u švajcarskom Nacionalnom računarskom centru. Za stvaranje virtuelnog svemira bilo je potrebno 80 sati, navodi se u saopštenju objavljenom na portalu „Fis".

Najnovija simulacija biće od velike pomoći za proučavanje formiranja velikih kosmičkih tela. Ona će, takođe, pomoći u istraživanju raspodele tamne materije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи