Mama, vidim te

Samo začeće i razvoj deteta u majčinoj utrobi predstavljaju pravo čudo života. O tome šta se dešava sa bebom dok je u majčinom stomaku raspravlja se vekovima.

Način i brzina kojom se fetus razvija zadivljuju. Zadivljuju i rezultati do kojih se došlo zahvaljujući razvoju nauke i tehnike. Snimci beba u majčinoj utrobi otkrili su brojne nepoznanice.

O prenatalnom sluhu dosta se govori, a i u našoj zemlji dat je izuzetan značaj tim istraživanjima. Utvrđeno je da se sluh razvija vrlo rano u prenatalnom periodu. Zato je majkama i savetovano da slušaju vedru i umirujuću muziku, jer ona poboljšava rast fetusa.

Nedavno su naučnici utvrdili da bebe u majčinom stomaku mogu da prepoznaju spoljne senke, oblike, lica koja će kasnije susresti u životu. To potvrđuju i njihova česta pokretanja.

Profesor Vinsent Rid sa Univerziteta u Lankasteru koji predvodi ta istraživanja kaže: „U studiji smo pokazali da bebe pomeraju glavu u pravcu onoga što ih interesuje. Zaključili smo da radije gledaju u lica osoba koja su u njihovoj blizini nego u neki drugi stimulans ili izvor svetlosti. Sada pouzdano znamo da dete u majčinoj utrobi jasno raspoznaje oblike i bira tačno one koji mu odgovaraju."

Priča o fetusu i njegovom razvoju polako se nadopunjuje. Ono što majke instinktivno znaju ‒ sada potvrđuje i nauka. Naučnici zato napominju da trudnice treba da obrate pažnju i na sredinu u kojoj će se kretati i živeti jer i okruženje utiče na razvoj bebe.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво