Mama, vidim te

Samo začeće i razvoj deteta u majčinoj utrobi predstavljaju pravo čudo života. O tome šta se dešava sa bebom dok je u majčinom stomaku raspravlja se vekovima.

Način i brzina kojom se fetus razvija zadivljuju. Zadivljuju i rezultati do kojih se došlo zahvaljujući razvoju nauke i tehnike. Snimci beba u majčinoj utrobi otkrili su brojne nepoznanice.

O prenatalnom sluhu dosta se govori, a i u našoj zemlji dat je izuzetan značaj tim istraživanjima. Utvrđeno je da se sluh razvija vrlo rano u prenatalnom periodu. Zato je majkama i savetovano da slušaju vedru i umirujuću muziku, jer ona poboljšava rast fetusa.

Nedavno su naučnici utvrdili da bebe u majčinom stomaku mogu da prepoznaju spoljne senke, oblike, lica koja će kasnije susresti u životu. To potvrđuju i njihova česta pokretanja.

Profesor Vinsent Rid sa Univerziteta u Lankasteru koji predvodi ta istraživanja kaže: „U studiji smo pokazali da bebe pomeraju glavu u pravcu onoga što ih interesuje. Zaključili smo da radije gledaju u lica osoba koja su u njihovoj blizini nego u neki drugi stimulans ili izvor svetlosti. Sada pouzdano znamo da dete u majčinoj utrobi jasno raspoznaje oblike i bira tačno one koji mu odgovaraju."

Priča o fetusu i njegovom razvoju polako se nadopunjuje. Ono što majke instinktivno znaju ‒ sada potvrđuje i nauka. Naučnici zato napominju da trudnice treba da obrate pažnju i na sredinu u kojoj će se kretati i živeti jer i okruženje utiče na razvoj bebe.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 16. jun 2017, 09:01) - anonymous [neregistrovani]

zvanicna antimedicina

Вешто је у чланку избегнуто питање да ли је фетус жив човек !?!? ако јесте абортуси су убиство и морају ићи на кривичну одговорност за убиство незаштићеног малолетног детета и то знач имасовне депортације гинеколога у вишедеценијске затворе за сва убиства из прошлости која не застаревају никада макар по нашем законодавству. такође и они који проповедају са научних катедара да је фетус некакав (по жељи) непотребан орган мајке... а то већ значи промену државне и животне парадигме да не кажемо верске

(petak, 16. jun 2017, 08:06) - Mira [neregistrovani]

Moje iskustvo

Ja sam saznala da sam trudna na samom pocetku. U prvom mesecu. Divna doktorka je rekla da nema tako dobru opremu bilo bi tesko otkriti trudnocu. Jos tada sam cula srcane otkucaje.

(četvrtak, 15. jun 2017, 10:32) - anonymous [neregistrovani]

Savest?

Procitao sam ovaj prilog jos juce i sa interesovawem sam cekao bar nekakav komentar onih koji tvrde da je fetus njihovo telo koje oni mogu da "odseku kao nokat".

Da li im je proradila savest pa zato cute?