„Golija Studenicaˮ, Tara–Drina: stara i nova zaštićena područja

U Zavodu za zaštitu prirode Srbije najavljene su aktivnosti u cilju širenja zaštićenih područja, koja trenutno iznose 6,53 odsto. Završene su studije za nova zaštićena područja kao što su parkovi prirode „Radan“ i „Mojstirsko-draške planine“ i predeli izuzetnih odlika „Maljen“ i „Stolovi“.

Aktivnosti na povećanju površine zaštićenih područja realizovaće se kroz reviziju i izradu studija zaštite za 13 područja, kao i istraživanja za osam područja, među kojima su planine Cer, Medvednik, Mučanj i prostor Gornjačke klisure. Očekuje se da Srbija postane bogatija za još jedan rezervat biosfere ‒„Bačko Podunavlje".

Za sada se na svetskoj listi nalazi Rezervat biosfere „Golija Studenica" (od 2001. godine).

Milivoje Krvavac, stručnjak Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kaže za RTS da je septembra 2015. godine poslat godišnji izveštaj u Pariz povodom revidiranja stanja Rezervata biosfere „Golija Studenica" i da je stigao pozitivan odgovor.

Međunarodni savetodavni komitet za rezervate biosfere naglašava u izveštaju da „Golija Studenica" ispunjava sve kriterijume za svoju dosadašnju poziciju i upis u Svetsku mrežu rezervata biosfere i pohvaljuje efikasno upravljanje i napredak u razvoju.

Takođe, daje se podsticaj za dalje programe održivog razvoja kroz saradnju i ustanovljenje foruma zainteresovanih strana koji će imati savetodavnu ulogu u upravljanju Rezervatom.

„Reč je o ogromnom području. Sam naziv Golija je nastao od reči ‒ golemo. To je nekih 70 000 hektara površine, pre svega šuma, sa segmenatima u koje sekira ʼnije ušlaʼ više od 70 godina. Reč je o očuvanim šumama pod prvim stepenom zaštite. Primarna uloga zaštite sastoji se u očuvanju genetskog, specijskog, ekosistemskog, pa i predeonog fonda", rekao je Krvavac.

Sa proglašenjem rezervata biosfere obezbeđuje se zaštita biodiverziteta, a poboljšava se i ekonomsko-društveni status stanovništva. Osim što je znamenit kao park prirode, Rezervat „Golija Studenica" ima i kulturološki značaj koji mu daje manastir Studenica.

Pored novog rezervata biosfere na mapi Srbije, moguć je upis još jednog prekograničnog zaštićenog područja.

„Naš plan je da nominujemo prekogranični rezervat Tara‒Drina. Na teritoriji Republike Srpske biće uskoro proglašen Nacionalni park „Drina". Imamo ideju da ga uvežemo sa Nacionalnim parkom „Taraˮ kroz jedno veliko prekogranično zaštićeno dobro. To bi bio naš prvi prekogranični rezervat biosfere", najavio je Krvavac.

Zavod za zaštitu prirode Srbije predstavio je i inicijativu za zaštitu novog nacionalnog parka u Srbiji „Kučaj-Beljanica", koji se odlikuje značajnim očuvanim i netaknutim prostorima prirode i šumskim ekosistemom te predstavlja neprocenjiv rezervoar vodnog bogatstva Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара