Novi aspekti muzeologije

Beloglavi supovi stari više od sto godina, mamut iz ledenog doba, školjke iz Panonskog mora ‒ sve zajedno ih, kao eksponate, možete videti u izložbenom prostoru Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu. Studentima i istraživačima je, pored ostalih zbirki Zavoda, na raspolaganju i posebno vredna ‒ ornitološka zbirka.

Ornitološka zbirka je jedna od najbogatijih i najvrednijih zbirki Zavoda ‒ sa fondom koji broji oko dve hiljade eksponata.

Među najstarijim eksponatima su preparati beloglavog lešinara iz 1910. godine sa Obedske bare i eksponat orla krstaša koji je preuzet iz stare zbirke Gimnazije u Sremskim Karlovcima.

Zbirka predstavlja raznolikost gotovo svih vrsta ptica Vojvodine i Srbije.

Mr Nikola Stojnić, ornitolog, saradnik za zaštitu ptica u Pokrajinskom zavodu, kaže za RTS da Zavod ne uzima žive primerke, ali da u zbirci postoje i vrste koje su ‒ u vreme kada su bile brojnije i nezaštićene ‒ odstreljene u prirodi.

„S druge strane, broj nalaza mrtvih primeraka, slučajno ili namerno stradalih, iz različitih izvora i dalje je relativno veliki. Zbirka se u aktuelnom periodu na taj način popunjava. Određeni broj dolazi do naše zbirke i prilikom zaplena", objašnjava mr Stojnić.

Naučni značaj ornitološke zbirke nesumnjivo raste s vremenom. U genetičkim istraživanjima ptica, na primer, analiziraju se osobine populacija, evolucioni putevi, kretanje.

„Za takva istraživanja je potrebno vrlo malo krvi, što svaki od ovih preparata ima, pošto se u osnovu pera, pogotovo krupnih pera, nalazi jedna, da tako kažemo, kap krvi", kaže Stojnić.

Upravo ta kap krvi, odnosno čak i jedan njen manji deo, može da posluži za genetičku analizu. Tako je moguća rekonstrukcija čitave genetičke slike ptica.

„Zanimljiv je primer orlova krstaša. Oni se sada genetički analiziraju na prostoru čitave Panonske nizije, a mi u tom poslu sarađujemo sa kolegama iz Mađarske. Svi uzorci se šalju u jedan centralni depo i tako se rekonstruiše, na primer, da li su naši panonski orlovi krstaši bliži genetički sa južnoevropskim ili sa kazahstanskim orlovima. Muzeologija na taj način ponovo dobija na značaju", zaključuje Stojnić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије