U kojoj meri životinje osećaju bol?

Čovek od davnina pokušava da razume govor prirode i drugih živih bića. Istovremeno, pita se koliko su mu ta bića slična i u kojoj meri mogu da ga razumeju. U tom kontekstu, zanimljivo je razmotriti sedam naučnih dokaza da bol, uz čoveka, osećaju ne samo kičmenjaci već i neki viši beskičmenjaci, poput rakova.

Brojni mitovi, simboli i umetnička dela svedoče o večnoj čovekovoj potrebi da razume nemušti jezik i pronikne u to kako životinje percipiraju stvarnost i koliko osećaju bol.

Ranije se smatralo da bol osećaju samo organizmi koji imaju složen centralni nervni sistem poput čovekovog. Premda mnogi i dalje veruju da je bol sa emotivnom komponentom karakteristična samo za čoveka i više kičmenjake, savremena nauka nudi sedam dokaza da bol predstavlja univerzalno neprijatno iskustvo, zajedničko svim kičmenjacima i nekim višim beskičmenjacima.

„Ja pripadam grupi koja smatra da i ribe osećaju bol. U životinjskom svetu reč za bol ne postoji, ali možemo videti istu reakciju na neprijatnost i kod čoveka i kod ribeˮ, primećuje dr Marijana Vučinić, profesorka Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, i dodaje da „negiramo emocije kod nižih kičmenjaka zato što ih ne razumemo najbolje, a čovek je sklon tome da ne veruje u ono što ne vidi i ne razumeˮ.

Proces doživljavanja boli, kako objašnjava, odvija se u dubljim moždanim strukturama ‒ u limbičkom sistemu ‒ a ne (kako se ranije smatralo) u kori velikog mozga.

Limbički sistem imaju svi sisari, pa čak i najprimitivnija vrsta, koja leže jaja - ehidna.

„Ako bismo negirali bol kod životinja, onda bismo negirali i sva naučna otkrića do kojih se došlo proučavanjem bola na životinjama i pronalaženjem analgetika i anestetikaˮ, ističe dr Vučinić.

U mnogim restoranima na Zapadu rakove pripremaju tek nakon što ih omame, jer ne žele da jedu životinje koje su se mučile. „To su živa bića koja pokušavaju da beže, pokazujući koliko je to za njih neprijatno. Postoji aparat koji se zove 'krustastan' i služi samo za omamljivanje rakovaˮ, dodaje naša sagovornica.

Sedam naučnih dokaza

Navodimo sedam naučnih dokaza da je bol neprijatno iskustvo za sve kičmenjake, pa i neke više beskičmenjake.

1) Svi kičmenjaci imaju sličnu strukturu centralnog nervnog sistema.

2) Kod svih kičmenjaka postoje ushodni i nishodni nervni putevi prema

centralnom nervnom sistemu.

3) Svi kičmenjaci poseduju receptore za bol po čitavom organizmu.

4) Bolni nadražaji aktiviraju endogeni (unutrašnji) opiodni sistem koji luči

supstance mnogo jače od morfijuma.

5) Na bol životinja možemo da delujemo lokalnim ili opštim anesteticima i

analgeticima.

6) Pri delovanju bolnog nadražaja, svi kičmenjaci pokušavaju da pobegnu i udalje

se.

7) Životinje pamte neprijatno bolno iskustvo i svaki sledeći put pokušavaju da

ga izbegnu.

Premda se navedeni dokazi mogu posmatrati u kontekstu veganskih načela, verovanja u reinkarnaciju ili u sklopu etičkih polemika o opravdanosti eksperimenata na životinjama, nauka ne zalazi u religiju, politiku niti filozofiju, već argumentovano ʼdoslikavaʼ svet i omogućava da bolje razumemo prirodno okruženje ‒ a na nama je da, u skladu sa tim saznanjima, izaberemo kako ćemo se odnositi prema njemu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво